erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

2017. május 31-én este 7-
kor rendkívüli koncert lesz
marosvásárhelyi Kultúrpalota 800
fős nagytermében, ahol két
világklasszis magyarországi
hangszeres szólista, Baráti Kristóf
és Várdai
István
 Antonín Dvořák a-moll
hegedű- és h-moll csellóversenyét
fogják megszólaltatni a helyi
filharmonikusokkal, Határok nélkül

2017. május 25. – Kossuth Rádió

 

Diszkriminatív a beiskolázás Maros megyében - erre hívta fel a figyelmet Biró Zsolt parlamenti képviselő, aki ennek orvoslása érdekében írásban fordult az oktatásügyi minisztériumhoz

Maros megyében a magyar tagozaton idén több mint 1600 nyolcadik osztályos végez, a középiskolai beiskolázási tervben azonban csak 53 kilencedik osztályt irányoztak elő számukra, ez 170 hellyel kevesebb, mint a magyar végzős diákok száma. A Határok nélkül riportere érdeklődött a részletekről a képviselőnél. Maros megye parlamenti képviselője, Bíró Zsolt szavaival egybecseng a Katolikus Líceum szülői bizottságának tagja, Zsigmond Imola véleménye, aki szerint tarthatatlan az a helyzet, hogy közel 150 magyar diák sorsa bizonytalan.

Bővebben: Határok nélkül a Kárpát-medencében 05.25 Semjén Zsolt: össznemzeti paradigmaváltás kezdődött a családpolitikában

 – MTI, Magyar Idők, Webrádió, hirado.hu, gondola.hu, Lokál, Vajdaság.ma, KDNP hírek, PestiSrácok

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szerint össznemzeti paradigmaváltás kezdődött a családpolitikában az anyasági támogatás állampolgársági alapon történő kiterjesztésével. Semjén Zsolt csütörtökön, a Családok budapesti világtalálkozójának első napján arról beszélt, Magyarország nem kívánja a határon túli magyar közösségek csökkentése révén orvosolni Magyarország népesedési problémáit, mert az ellenkezne az egységes magyar nemzetről tartott hitvallással. Arról is beszélt, hogy Erdélyben az elvándorlás, a Felvidéken az asszimiláció, Kárpátalján pedig a természetes fogyatkozás a magyar népesség csökkenésének a jellemző oka. Kitért arra is, szerinte a kisebbségben élő magyarok számának "botrányos mértékű csökkenése" az indokoltnál jóval nagyobb arányú, és ezért a trianoni utódállamokat politikai és morális felelősség terheli. A miniszterelnök-helyettes a határon túli magyar közösségeknek nyújtott kormányzati támogatásokat felidézve azt hangoztatta, azok nemcsak e közösségek gazdasági, hanem demográfiai gyarapodását is szolgálják.

 

Bővebben: Nemzeti sajtófigyelő 5.26; Semjén Zsolt: össznemzeti paradigmaváltás kezdődött a családpolitikában Határok nélkül

2017. május 24. – Kossuth Rádió

 Jött, látott és tájékozódott a felvidéki magyarság helyzetéről – Szili Katalin miniszterelnöki megbízottat a Magyar Közösség Pártja hívta meg

Első alkalommal találkozott a Magyar Közösség Pártja tavaly megválasztott új vezetőségével Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, aki részt vett a párt önkormányzati és közigazgatási tanácsának ülésén Bősön.

Bővebben: Határok nélkül a Kárpát-medencében 05.24Kövér László: a nemzeti önbecsülés győzelemre segítése is célja a hungarikumokról szóló törvénynek

– MTI, Híradó, Kormany.hu, Magyar Hírlap, Lokál, Magyar Idők, 444.hu, Gondola.hu

Az Országgyűlés által 2012-ben elfogadott, a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvénnyel a nemzeti kishitűség és a nemzeti önbecsülés történelmi viadalában az utóbbi győzelmét szerették volna elősegíteni - jelentette ki Kövér László házelnök szerdán az Országházban tartott Hungarikumok Klubja rendezvényen. "Azt kívántuk, hogy a nemzeti önbecsülés a mi időnkben ne csak csatákat nyerjen, hanem a háborút is megnyerje a nemzeti kishitűséggel szemben" - fogalmazott. Hozzátette, hogy "ebben a hosszú ideje zajló háborúban nemcsak a magyarság önbecsülése, hanem az értéktudata is tét".

Bővebben: Nemzeti sajtófigyelő 5.25Határok nélkül

2017. május 23. – Kossuth Rádió

 A romániai magyarság ügyeivel foglalkozó albizottság kihelyezett ülése Sepsiszentgyörgyön

A román képviselőház Emberjogi, nemzeti kisebbségi és egyházügyi bizottságán belül létrejött egy, a romániai magyarság ügyeivel foglalkozó albizottság, Kultsár Terza József Magyar Polgári párti képviselő kezdeményezésére. Az albizottság szerdán Sepsiszentgyörgyön tartja kihelyezett ülését, találkoznak a székelyföldi elöljárókkal és civil szervezetek képviselőivel, hogy a helyszínen tájékozódjanak a magyar problémákról. A Határok nélkül riportere arról érdeklődött a kezdeményező magyar képviselőtől, hogy mi lesz a holnapi ülés napirendjén.

Bővebben: Határok nélkül a Kárpát-medencében 05.23Benyújtotta az RMDSZ az anyanyelvhasználatot kiterjesztő törvénymódosítási javaslatát

 – Krónika, transindex.ro, maszol.ro, Nyugati Jelen, Bihari Napló, MTI, hirado.hu

A RMDSZ kedden benyújtotta a bukaresti parlamentben a közigazgatási törvényt módosító javaslatát, mellyel az anyanyelvhasználati jogokat kívánja bővíteni. A javasolt törvénymódosítás a jelenlegi húsz százalékról tíz százalékra csökkentené azt a küszöbértéket, amely fölött egy kisebbség tagjait anyanyelvhasználati jog illeti meg a helyi közigazgatásban. A javaslat egy alternatív küszöböt is bevezetne, hogy a nyelvhasználati jogokat az arányukban kicsi, de létszámuk alapján mégis jelentős kisebbségi közösségek is élvezhessék. Az RMDSZ ugyanakkor szankciók törvénybe iktatását is javasolja, melyekkel azokat az önkormányzatokat lehetne sújtani, amelyek nem tartják tiszteletben a nyelvhasználati jogokat.

Bővebben: Nemzeti sajtófigyelő 5.24Határok nélkül

2017. május 22. – Kossuth Rádió

 Táblák a magyar nyelv védelmében - helytelen magyarsággal? – A kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezetek tiltakoznak

Nyilatkozatban ítélte el hétvégi választmányi ülésén a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség azt, hogy a napokban ismeretlenek a kárpátaljai magyarság elleni provokáció céljából magyar autonómiát sugalló táblákat helyeztek ki a Beregszászi és a Nagyszőlősi járás területén. A magyar érdekvédelmi szervezetek felszólították az ukrán hatóságokat a tettesek felkutatására és megbüntetésére.

Bővebben: Határok nélkül a Kárpát-medencében 05.22Két év alatt 104 külhoni tanműhely és gazdaság létrejöttét támogatta a kormány

 – MTI, Kormány.hu, Híradó.hu, Felvidék Ma, hirek.sk, Webrádió

Az elmúlt két évben 104 tanműhely és tangazdaság létrejöttét támogatta a magyar kormány a Kárpát-medencében több mint 738 millió forint felhasználásával a "2015 a külhoni magyar szakképzés éve" program keretében - mondta el a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Révkomáromban, ahol két műszaki szakképző intézmény berendezéseit adták át. Potápi Árpád János kiemelte, hogy a Felvidéken két év alatt 140 millió forint értékben 22 tanműhely és tangazdaság létrehozását és fejlesztését támogatták, az átjárhatósági ösztöndíjprogram keretében 11 felvidéki csoport teljesítette magyarországi szakképző intézményben gyakorlatát. Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány célja, hogy a gazdaságfejlesztés eszközein keresztül segítséget nyújtsanak a külhoni magyarságnak a munkába állás terén, ezáltal segítve elő boldogulásukat szülőföldjükön. A szakképzés éve folytatásával párhuzamosan a Nemzetpolitikai Államtitkárság 2016-ban a fiatal vállalkozókat, 2017-ben a családi vállalkozásokat helyezte középpontba, melynek keretében a fiatal felvidéki magyar vállalkozók is kiemelt támogatásban részesültek.

Bővebben: Nemzeti sajtófigyelő 5.23Határok nélkül

2017. május 19. – Kossuth Rádió

Útjára indult a magyar kormány erdélyi gazdaságfejlesztési programja Pénteken indult útjára a magyar kormány erdélyi  gazdaságfejlesztési programja, a Maros- mezőségi programmal, amelynek szakmai lebonyolítója a Pro Economica  Alapítvány. Mai székházavatóján jelen volt Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára is.

Bővebben: Határok nélkül a Kárpát-medencében 05.19-20-21Orbán Viktor a muravidéki magyar érdekképviselet vezetőjével tárgyalt

– MTI, Kormany.hu, Híradó.hu, Magyar Idők, Magyar Hírlap

Szlovéniai látogatása során a muravidéki magyarság érdekképviseletének vezetőjével is tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke Mariborban - közölte az MTI-vel szombaton Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) elnöke tájékoztatta Orbán Viktort a szervezet elmúlt másfél évben végzett munkájáról, és megköszönte a magyar kormány támogatását a helyi magyarság érdekeit szolgáló fejlesztésekhez. Örömmel állapították meg, hogy rendkívül nagy az érdeklődés a közös gazdaságfejlesztési terv iránt, amelynek forrásait várhatóan már az első körben sikerül teljes mértékben lekötni - közölte a sajtófőnök. Az MMÖNK elnöke a tárgyaláson tájékoztatást adott a muravidéki magyarok számára kiemelkedő kulturális program, a Zala György Emlékév előkészületeiről is.

Bővebben: Nemzeti sajtófigyelő 5.22

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog