erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Határokon átívelő reformáció ünnep és jel állítás

A feltorjai református egyházközség a reformáció 500. évfordulója tiszteletére a református műemlék templom kőfalának közelében monumentális emlékművet állíttatott.

 

Egyed László Levente lelkipásztor elmondása szerint az emlékjel állításának az ötlete az elmúlt esztendő novemberben született ekkor kezdték tervezni. Az emlékmű elkészítése és tervezése csapat munka volt, születése több részletekben történt. Pethő Sándor helybeli faragómesterrel fogtak neki később kapcsolódott be Nagy Gábor István csíkszeredai kovácsmester. Az emlékjel faszerkezete Pető Sándor munkáját dicséri. A központi vasszerkezet és a tartó vasazat Nagy Gábor István alkotása.

Az emlékjel üzenetet is hordoz az utókornak: „a torjai református gyülekezet mint a kézdii egyházgyülekezetek között legelsők között számontartott az új hitre tértek egyházközségeként, így a megmaradás jelképét állítja önmagának de természetesen az utókor számára egy olyan igénnyel, hogy mindaz amit az ősöktől a hiten keresztül kapott ez a nép az maradandó emlék legyen, és Istennel járó létként megmaradhasson a történelem színpadán” - mondta a lelkipásztor.

Az vezérelt minket a tervezés során, mondta a folytatásban Egyed László Levente, hogy „székely, valamint egyházi motívumokkal megjelölt egységes művet alkossunk, amely ténylegesen kifejezi, hogy 500 éve történt a reformáció. Ezért esett a választás a négy égtáj felé néző kopjafákra, az ötödik kopjafa pedig függőlegesen beleépül a négy kopja ölelésébe. Az ötödik méreteiben eltér a másik négytől, sokkal kisebb, hiszen vidékünkön a reformáció 450 évre tekint vissza. A négy kopjafa csúcsa harci jelképben végződik. Az ötödik kopja a termékenységnek a továbbélésnek a szimbólumában, a folytatásnak a pozitív jeleit hordozza magában. Alul egy oltár látható, amin ott van az ige szimbolizálva, hogy a reformáció anyanyelven adta kézbe a szentírást. A testi lét pillanatát örökíti meg a gömbcsillag, amely minden protestáns templomon ott van. Jelzi, hogy a betlehemi csillag megjelenik és hírül adja az Isten fiának a megszületését. A csillagnak a felső szára >>égeti<< az ötödik kopjafát. A szentlélek tüze az, ami tovább viszi az ötödik századba is, hogy az ige testé lesz és köztetek lakozott, mi láttuk az ő dicsőségesét mint az atya egyszülöttjének dicsőségét, aki teljes vala kegyelemmel és alázattal” - mondta a lelkipásztor.

Az emlékmű állítás nem csupán helyi, hanem határon átívelő folyamat. Ugyan is a magyarországi Karcag református testvérgyülekezetként íródik már közel tíz éve az egyházközösség történetébe. Úgy állították az emlékjeleket, hogy mind a két településen legyen maradandó emlék erre az 500. reformációs emlékévere. A magyarországi településre a feltorjai református egyházközség egy Pethő Sándor által készített székely kaput vitt ajándékba a testvérgyülekezetnek. Ezt október 31-én Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter jelenlétében avatták fel. Az ünnepségen résztvevő Egyed László Levente beszédében elmondta „a kapu legyen szimbóluma az összetartozásnak, a barátságnak, legyen történelmi emlék”.

A feltorjai egyházközséget az emlékmű kivitelezésében az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint Vojna Zoltán és családja támogatta.

Karcagi képek

Tóth

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog