erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Kereszt szentelés és Szent Imre búcsú Gelencén

November 5-én a Szent Imre búcsú a község alszegi részében egy útkereszteződésnél a Pakó Benedek kanonok, ny. plébános által állíttatott, 4,5 méter magas kettős fakeresztnél kezdődött, melyet Ft. dr. Jakubinyi György-Miklós, Erdély római katolikus érseke megáldotta és megszentelte. A z emlékjel Bálint Lajos érsek emlékére a nagyszebeni plébánia hozzajárulásával, azért lett Gelencén felállítva, mert a támogatók a városukban nem kaptak meg minden engedélyt az emlékjel állításhoz.

 

A kereszt elején a Magyar Hiszekegy első két sora, a Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában olvasható, két oldalán pedig életfa látható.

A keresztszentelésről a maroknyi tömeg a zsúfolásig megtelt Szent Imre-nagytemplomba vonult. Bereczi István plébános meghívására dr. Jakubinyi György-Miklós érsek mutatta be a szentmiseáldozatot. A helybeli és környékről érkezett hívek mellett, Gelence magyarországi testvértelepülése, Nagybánhegyes is képviseltette magát. Az érsek szentbeszédében a magyar szentek példáját állította a mai emberek elé, kiemelve Szent Imre herceg alakját különösen az ifjúságnak ajánlotta. Az érseki áldással és himnusz énekléssel ért véget.

Tóth

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog