erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Lobogtak az őrtüzek

Tegnap este 17.30-tól, a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésére Háromszéken is több helyszínen fellobbantak az autonómiáért gyújtott őrtüzek.

 

Nem lehet, s nem szabad a né­pek önrendelkezésével játszani, húzta alá Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke tegnap este Sepsiszentgyörgyön, ahol a Székelyföld autonómiájának napján gyertyákkal jelenítették meg Székelyföld térképét. A tüntetés kiáltványát Izsák Balázs SZNT-elnök olvasta fel. A viharosra fordult időjárás ellenére a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) felhívására több tucatnyian vettek részt a turulszobornál tartott rendezvényen, és kérték Székelyföld területi autonómiáját.

Kézdiszéken a Perkő és Ozsdola mellett Kézdivásárhelyen is fellobbantak annak az őrtűznek a lángjai, amit a Magyar Polgári Párt és a Kézdiszéki Székely Tanács tagjai gyújtottak meg a cukorrépabegyűjtő-állomás végében. A mintegy kéttucatnyi érdeklődő az esővel és a széllel dacolva hallgatta meg Szigethy Kálmán MPP-s önkormányzati képviselő rövid beszédét, a jelenlévők többségénél székely zászló volt, de egy katalán lobogót is megfigyelhettünk, így üzenték, hogy Székelyföld Katalóniával van!

A Kovásznai Székely Tanács a csomakőrösi temető feletti téren gyújtotta meg a máglyát és a fűrészkorpából kirakott Székelyföld térképet. Az SZNT kiáltványát Ferencz Botond, az Orbaiszéki Székely Tanács elnöke ismertette a rossz idő ellenére is egybegyűlt közel 100 személlyel. Orbaiszéken még Zabolán, a Zabola és Székelytamásfalva közötti Tatárhalmon és Kisborosnyón, a Csere- tetőn égtek a máglyák.

Baróton mintegy húszan vettek részt a tegnap esti őrtűzgyújtáson, melyet a Székely Nemzeti Tanács helyi szervezete kezdeményezett. Az őrtüzet értesülésünk szerint a város területén, egy kertben gyújtották meg, azon senki hivatalosság nem jelent meg, igaz, az esemény népszerűsítve sem volt.

 

hirmondo.ro

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog