erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Az székelyautonómia harc üldözött jelképe


Dr. Szekeres Attila (Fotó: Szék-helyek)

Dr. Szekeres Attila István heraldikus a VIII. Székelyföld Napok keretében „A székely zászló fejlődésének utolsó négy évszázada” előadását hallgathatták meg az érdeklődők október 17-én a kézdivásárhelyi Vigadóban.

 

Dr. Szekeres elmondta, hogy a londoni 27. Zászlótudományi Világkongresszus elhangzott előadását hozta el. Az angol fővárosban száz küldött vett részt a világ minden tájáról. Elmondása szerint ő volt az egyetlen magyar előadó, aki kimondottan erdélyiként jelentkezett be, Romániát sem képviselte senki.

A londoni vetítéssel egybekötött előadását Erdély rövid történelmének előadásával kezdte, ami sikert aratott, mert a résztvevőknek különösen az amerikaiaknak és ausztráliaiaknak tisztázta, hol van Erdély és magyarok is élnek itt – mondta az előadó.

A székely zászló története kapcsán kifejtette: a székely jelképek közül a címer a 15. század végéről, 16. század elejéről számos helyen fennmaradt, de a székelységet vagy Székelyföld teljes területét jelképező egységes zászló hosszú ideig nem volt. Az erdélyi országgyűlés már 1659-ben rendelkezett arról, hogy a székelyeket a nap és a félhold szimbolizálja, később ezek a jelképek a székelyföldi vármegyék címereiben is megjelentek. A drezdai szász állami könyvtár kódexeiben több olyan erdélyi zászló is látható, amely a 16–17. század fordulóján került a Habsburg-pártiak kezére, az erdélyi zászlók között például 27 Báthori-zászló. A mai székely zászló előképeit a brassói csatában elesett erdélyi fejedelem, Székely Mózes lovassági és monogramos zászlaja, valamint Hans von Aachen A brassói csata allegóriája című festményének egy másik lovassági zászlaja képezi.

A ma széles körben ismert székely zászlót a rendszerváltást követően 2004-ben  Kónya Ádám, a Székely Nemzeti Tanács egyik alelnöke, a Székely Nemzeti Múzeum egykori igazgatója tervezte a szervezet jelképeként. Amikor 2009-ben a Székely Önkormányzati Nagygyűlés Székelyföld zászlajaként fogadta el, sajnos nem kértek tanácsot szakembertől ebben a nap helyett nyolcágú csillag szerepel pedig a több százéves hagyomány szerint a székelyek szimbóluma a nap és a hold, - fejtette ki Szekeres.  Mint hangsúlyozta, az erdélyi országgyűlés 1659-ben törvénybe foglalta, hogy a székelyeket a nap és a hold jelképezi.

Kiemelte a 2016 szeptemberében történt eseményt, amikor az Egyesült Államok bukaresti nagykövete székelyföldi látogatása során a székely zászlóval és a helyi vezetőkkel fotózkodott. Elmondása szerint a londoni előadásán ennek a képnek a bemutatása is osztatlan sikert aratott. A heraldikus itt Kézdivásárhelyen, mint Londonban is kiemelte: a Székely Nemzeti Tanács által az önazonosság jeleként használni kívánt saját zászlóból – annak tiltásával – a román hatalom kreálta az elterjedt és most már sokak által elfogadott székely zászlót, amely mára a romániai magyar közösség autonómiaharcának szimbólumává vált.

 

Tóth

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog