erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Elmarad a felújítás (Szent Mihály-hegyi műemlék templom)


A Szent Mihály-hegyi templom. Szekeres Attila archív felvétele

Rossz hír érkezett a lemhényi községházára Gyulafehérvárról, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökségtől – mondotta Molnár István, Kézdialmás polgármestere –, a Szent Mihály-hegyi római katolikus barokk műemlék templom, illetve épületegyüttes felújítására a lemhényi és kézdialmási önkormányzat, valamint a két település római katolikus egyháza által közösen benyújtott pályázat nem kapta meg a szükséges pontszámot, a helyszíni szemle után csupán hatvankét ponttal maradtak. Pótlistára kerültek, a 36 millió eurós pénzkeret kimerült.A 2016-ban létrehozott négyes konzorciumban a lemhényi önkormányzat 55 százalékkal, míg a kézdialmási 45 százalékkal van jelen, és a költségek is ebben az arányban oszlottak el. A műemlék templom fele-fele részben a két egyházközség tulajdona, de ahhoz, hogy európai uniós alapokra pályázhassanak a Regionális Operatív Program keretében, szükség volt egy vezető pályázóra, s közös megegyezéssel a lemhényi önkormányzat vállalta ezt a feladatot.
A barokk műemlék templom tatarozására közösen össze­állított pályázatukat múlt év novemberében nyújtották be Gyulafehérváron a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez, ahonnan december 19-én visszaküldték, hogy egészítsék ki az általuk kifogásolt nyolc pontot, aminek záros határidőn belül eleget is tettek, és december 22-én ismét benyújtották. December 6-áig 71 pályázatot iktattak abban a finanszírozási tengelyben, amelyben a Szent Mihály-hegyi templom felújítása is szerepelt. 26-ot indulásból kivágtak, de így is negyvennégy versenyben maradt, többek között a kézdivásárhelyi minorita rendház és az egykori hadapródiskola, amelyeket szintén lepontoztak, így elestek a finanszírozástól. Amikor Gyulafehérvárról kiszálltak a templomhoz, lepontozták a pályázatot, csupán hatvankét pontot adtak. 2020-ig ennél a tengelynél nem lesz több hasonló kiírás, 2020-tól pedig nem lesz többet 5.1-es pályázat – közölte Molnár István.

Iochom István

 

Háromszék

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog