erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Biomasszával működő kemence Gelencén (Romániában elsőként)

Vajda Lajos, a sepsiszentgyörgyi Green Energy Egyesület és a Biomassza Innovációs Klaszter elnöke, Bartha Sándor sepsiszentgyörgyi kazánépítő vállalkozó, valamint a község elöljáróinak jelenlétében mutatták be a jövőre fennállásának huszonötödik évét ünneplő gelencei Bingó Pékségnél immár öt hete kiválóan működő kemencét, valamint a Bartha Sándor cége által épített őrlőgépet. A beruházást Cseh Csaba nem pályázati pénzből, hanem saját pénzforrásaiból állta.


Egy sikeres, Biovill nevű nemzetközi pályázatnak köszönhetően a közeljövőben két háromszéki település, Esztelnek és Gelence energiafüggetlen mintafaluvá válhat, a két háromszéki községet tizennyolc jelentkező település közül választották ki – mondta Vajda Lajos, akitől azt is megtudtuk, hogy a Romániából kiválasztott Green Energy Klaszter két német és két osztrák partnerrel működik együtt, de vannak szerbiai, szlovéniai és horvátországi partnereik is. A program révén zöldenergiával járulnának hozzá Esztelnek és Gelence energiaszükségletének biztosításához, egyelőre a középületek fűtését oldanák meg biomasszával. Esztelneken már két éve biomasszával fűtik a községházát, a művelődési otthont, az ifjúsági klubot és az Angustia Egyesület székhelyét. Erre a jól működő rendszerre kapcsolnák rá a közeljövőben a Nagy Mózes-iskola épületét, valamint a ferences kolostort, ugyanakkor Gelencén az összes középület fűtését biomasszával oldanák meg.
A sepsiszentgyörgyi klaszter helyi szinten elsősorban az energiafűzből vagy más engergianövényből előállított biomassza-alapú fűtésrendszereket próbálja népszerűsíteni. Mindkét település számára már elkészült a mesterterv, amelyeket a közeljövőben életbe ültetnek. Gelencén egy magánvállalkozó, Cseh Csaba, a jelenleg hatvanhat személynek munkát biztosító Bingó Kft. tulajdonosa tért át bio­masszás kemencefűtésre. Jövő héten egy öttagú gelencei küldöttség látogat Ausztriába a Mureckben sorra kerülő városnapokra, ami a remények szerint egy testvértelepülési kapcsolat kialakításához vezet.
Bartha Sándor vállalkozó elmondta: százötven kazánja és háromszáz kemencéje működik jelenleg. Cseh Csabával tavaly ősszel találkozott először, és akkor beszélték meg a következő lépést. Romániában a gelencei az első ilyen automata tüzelésű kemence – hangsúlyozta a kivitelező szakember. Cseh Csaba elmondta: automatizálni és optimizálni szerette volna a kenyérsütési folyamatot, illetve az időt, hogy ki tudja küszöbölni az emberi tévedéseket, amelyek előfordulhatnak a folyamatban. Olyan korpát, energiafüzet és őrleményt használ fel, amelyet hagyományosan nem lehetne elégetni. A fa árának látványos növekedése miatt keresett és talált más megoldást, égetési módszert a költségek csökkentéséhez. A kemence egy égetővel van összekötve, amely a rendszert működteti. A kemencében a hőfok 250–300 Celsius-fok között mozog.
Cseh József, Gelence polgármestere arra panaszkodott, hogy a bürokrácia és a sok dokumentáció miatt idén nem sikerült biomasszával megoldani egyetlen középület fűtését sem, de remélhetőleg jövőre megvalósítják ezt, mivel rendelkeznek a kivitelezéshez szükséges pénzzel.
A rövid bemutató beszélgetést követően a jelenlevők előbb az őrlőgép működését, majd a kemencét tekintették meg, ahol egyszerre 168 kenyér sül. A Bingó cégnél tett látogatást követően Vajda Lajos megbeszélést tartott a két felső-háromszéki község munkacsoportjával.

Iochom István

 

Háromszék

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog