erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Hurrá! Megünnepeljük a kürtőskalácsot

Kovászna, Hargita és Maros megyei kürtőskalácssütő cégek jelentkezését várják a Kürtőskalács – édes ízek fesztiváljára, ahol megméretkezhetnek az Év székelyföldi kürtőskalácsa címért. Az első alkalommal megszervezésre kerülő rendezvény szervezői keddi sajtótájékoztatón beszéltek Háromszék új gasztronómiai, turisztikai eseményéről.

 

Szeptember 29-e és október 1-je között Sepsiszentgyörgy főtere ad otthont az első Kürtőskalács fesztiválnak – jelentette be Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, kiemelve, hogy "ez a rendezvény több mint egyszerű fesztivál: ünnepet szeretnénk, hiszen a kürtőskalács korábban nem mindennapi eledel volt, hanem ünnepi sütemény, az ünnep pedig összehozza az embereket".

Emlékeztetett, hogy a sütemény első receptje Háromszékhez köthető, ugyanis a zabolai Dániel Istvánné Gróf Mikes Mária 1784-es keltezésű, erdélyi szakácskönyvében bukkant föl. "A Kürtőskalács fesztivál székelyföldi imázsépítést is szolgál, de az sem elhanyagolható szempont, hogy a vásárokban, fesztiválokon az egész országban nagy sikerrel árult kürtőskalács több száz székelyföldi családnak biztosít megélhetést, "kalácskereseti" lehetőséget. A minőséget szeretnénk ösztönözni, hiszen a kürtőskalács székely gasztronómia szimbóluma, ugyanakkor hungarikum is" – mondta a tanácselnök.

Grüman Róbert, a megyei önkormányzat alelnöke ismertette, hogy a Turizmus Éve kapcsán fogalmazódott meg az igény, hogy Kovászna Megye Tanácsa évente öt-hat nagyobb szabású turisztikai, gasztronómiai, kulturális rendezvényt szervezzen, ebbe az elképzelésbe illeszkedik a most ismertetett kürtőskalácsot népszerűsítő rendezvényt. Tájékoztatott, hogy a fesztiválon kürtőskalácssütő versenyt is tartanak, amelynek célja megtalálni az Év székelyföldi kürtőskalácsát. A versenybe Kovászna, Maros és Hargita megyei cégek nevezhetnek be. Az a résztvevő cég, amely elnyeri ezt a címet, reklámfelületein feltüntetheti az Év székelyföldi kürtőskalácsa feliratot. A versenyben résztvevő termékeket szakmai zsűri értékeli. A zsűri tagjai Farkas Ferenc, a Diószegi pékség mestercukrásza, Bocskor István pékmester, a csíkszentmártoni Bocskor Pékség vezetője, Dr. György Ottilia csíkszeredai gasztroblogger, egyetemi adjunktus , Horovitz Zsuzsa, a csernátoni Hanna panzió vezetője, Szőcs Ilona, a csernátoni Malomkert turisztikai központ vezetője.

A sajtótájékoztatón jelen levő Farkas Ferenc mestercukrász, a zsűri elnöke elmondta, legalább 15 kritériumnak meg kell felelnie annak a kürtőskalácsnak, amely elnyeri az Év székelyföldi kürtőskalácsa címet, pontozzák az elkészítési folyamatot, a külalakot és az ízvilágot egyaránt. A versenyzőknek első nap kizárólag hagyományos cukormázas borítású, minimum 25 cm-es hosszúságú kürtőskalácsot kell sütniük, második nap a kürtőst kreatív módon újragondolva kell dorongon sütött édességet készíteniük, ez esetben szabad kezet kap a fantázia, ismertette a szakember.

A kürtőskalács fesztivál részeként tartják meg idéntől az Aquarius borvízünnepet is, tehát a kürtőskalácssütő verseny mellett a legjobb borvizes palacsinta és a legjobb palacsintasütő borvíz díjazásra kerül sor.

Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodájának közleménye nyomán

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog