erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Őszi Sokadalom: Pityókafesztivál nyolcadszor

Szombaton a Kézdivásárhelyi és Környékbeli Vállalkozók Egyesülete, a Szabadtűzi Lovagrend Erdélyi Rendje és a kézdivásárhelyi városháza közös szervezésében a Molnár Józsiás parkban tartották meg a pityókafesztivált, amely évről évre egyre nagyobb sikernek örvend.Az idei fesztiválra tizenhat – tizenhárom hazai (kézdivásárhelyi, sepsiszentgyörgyi, ozsdolai, kovásznai) és három magyarországi (paksi, Budapest XIV. kerületi és a zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület) – csapat nevezett be. A résztvevők zöme visszatérő, a Rendőrök Nemzetközi Szervezetének kovásznai 1. régiója második alkalommal volt jelen. Fő feltétel volt, hogy szabad tűzön, bográcsban főjön az étel, tartalmaznia kellett pityókát, amit minden csapat részére Mucsi Mihály kertészmérnök ajánlott fel. A főétel mellett minden csapat egy-egy hidegtálat is bemutatott. A házikenyeret, savanyúságot, fűszert, ásványvizet, pálinkát, bort és az asztaldíszítést mindenki maga állta. A Zöld Nap Egyesület sátránál török és örmény ételkülönlegességeket lehetett megkóstolni, és Ayse Büsra Yilmaz török önkéntes a zsűrinek hastáncot is bemutatott.
Az öttagú zsűri elnöke Bágyok Károly gasztroblogger, a Szabadtűzi Lovagrend Erdélyi Rendjének főkancellárja volt. A hagyományos receptek alapján elkészített ízletes ételeket a zsűrizés után szimbolikus összegért, hat lejért a látogatók is megkóstolhatták. A fesztivál fődíját – egy százlejes vacsorautalványt – Bágyok Károly ajánlotta fel, amit a vándorserleggel együtt a kovásznai Lányos Asszo­nyok csapatának ítéltek oda. Idén két első díjat osztottak ki, amit a Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete a Pityóka Reccsen­tők vihettek haza. A második díjat a Háromszéki Borbarátok, a harmadikat pedig a New Fashion és Zarah Moden gyár Csermelyke nevű csapata kapta. A fesztivál jó hangulatáról Hegedűs Ferenc vállalkozó, kultúrmecénás jóvoltából Ábri Béla és zenekara gondoskodott.

Iochom István

 

Háromszék

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog