erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Gombásztábor Bálványosfürdőn

Mintegy százan vettek részt Bálványosfürdőn az Istvana Vendégfogadóban a László Kálmán Gombászegyesület XVII. nemzetközi gombásztáborban és a konferencián. A tábor öt napjának programjában szakelőadások, filmek, kiállítások, versenyek és gombás szabadtéri játékok szerepeltek. A résztvevők négy nemzedékből verbuválódtak, az egész magyar nyelvterületről, de Ausztriából, Németországból, Svájcból és Hollandiából is érkeztek. Szombattól keddig naponta gombásztúrák szerepeltek a programban, vasárnap és hétfőn gombafelismerési, illetve gombaszépségversenyt szerveztek.

 

„Az idei tábor egyik nagy vívmánya, hogy sikerült neves szakembereket is megnyerni ügyünknek, akik nemcsak eljöttek, de végig velünk voltak a táborozás ideje alatt. Gondolok itt Rimóczi Imre mikológusra (gombaszakértőre), botanikusra, Szent-Györgyi Albert-díjas tanszékvezető egyetemi tanárra, aki nemzetközi szinten is szaktekintélynek számít, ugyanakkor itt volt többek között Jancsó Gábor, Vasas Gizella, Locsmándi Csaba, Puskás Attila, Bélfenyési Gábor, Pál-Fám Ferenc, Szász Balázs, Benedek Lajos és Cătălin Tănase is. Tudni kell azt is, hogy minden évben más-más helyszínt választunk, de Bálványoson másodszor táborozunk. A mostani tábor és konferencia egyben előkészítése a megyei tanáccsal közösen szervezendő nagyszabású nemzetközi gombászkongresszusnak (JEC, Journées Européennes du Cortinaire), amelyre a bálványosi Grand Hotelben kerül sor jövő ősszel, s melyre főleg nyugat- és észak-európai résztvevőket, a világ legkiválóbb szakembereinek egy részét várjuk. Nagyon fontosnak tartjuk a tudományos kutatás és a tudománynépszerűsítés szempontjából, hogy elsősorban eredményeink révén megfelelőképp képviseljük és népszerűsítsük Háromszéket, Székelyföldet. Rendkívüli jelentőségű számunkra a gombaismeret népszerűsítése, próbáljuk ellensúlyozni a jelenlegi mostoha helyzetet, amely azóta fennáll, hogy a gombatörvényt elfogadták, de nem alkalmazzák. Minden évben emberéletekbe kerül, hogy nem úgy állnak a kérdéshez, ahogy kellene, mert a mérgezések legfontosabb ellenszere a gombaismeret. Legalább a gyilkos galócának be kellene kerülnie a tankönyvekbe. A közelmúltban változtattak a régi erdészeti törvényen, kihagyták, hogy legtöbb három kilogramm gombát szabad begyűjteni, tehát a jelenlegi rendelkezések értelmében egyetlen gombát sem lenne szabad leszedni, ha nincs engedélyünk vagy nem a saját erdőnkben gombászunk” – mondta el Zsigmond Győző, az egyesület vezetője.
A táborban hétfőig több mint kétszáz gombafélét azonosítottak. Ismerkedtek Háromszék gazdag és változatos gombavilágával, érdekességekkel is szembesültek, például a csak ezen a vidéken ismert, ínyencségként számon tartott harapégés vagy harapégte gombával. Kedden este adták át a gombászat népszerűsítéséért, illetve fiatal kutató ösztönzéséért járó Veres Magda-díjat Zoltán Sándor sepsiszentgyörgyi gombavizsgálónak, a Pázmány Dénes-díjat tudományos munkásságáért és gombászati tevékenységéért Pál-Fám Ferenc, a kaposvári egyetem docense, előadótanára vette át.

Iochom István

 

Háromszék

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog