erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Épül, szépül a Csiszár feredő (+fotók)

 

A portálunk oldalán megjelent cikk „Abszurd: vajon ezt ott fent, az alsó és felső házban is tudják?” a jelenlegi írás annyiban kapcsolódik, hogy a kép úgyan ott készült és nem csak lopnak most már hanem építkeznek. Johann Taierling az ősei által alapított „Csiszár feredőt” megvásárolta. Pontosítva a kommunizmus alatt államosították, a családja pedig a jogos tulajdonát visszavásárolta, hogy az enyészettől megmentse.


Ötödik éve kalákát szerveznek és igyekeznek az egykori hírnevét és fényét visszaállítani a fürdőtelepnek.
Nem rég fejeződött be a Taierling által vezetett Agrokézdiszék Mezőgazdászok Egyesület és a magyarországi Földművelésügyi Minisztérium támogatásával létrejött kaláka. Erről és a folytatásról faggattuk az ifjú tulajdonost. Az idén részt vettek az Kalákával Erdélyért Egyesület Baja környéki tagjai élükön a Kézdivásárhelyről elszármazott Pakuts Judit érsekhalmi családorvossal, az egyesület elnökével és férjével, a hetvenéves Pataki Miklós családorvossal.
Az idei első kaláka alkalmával Aranymedencének keresztelt vízgyűjtő kapott egészen új formát és faszerkezetet, melyről azt kell tudni, hogy a rendszerváltás előtt ennek vizével táplálták a meleg és a kádas fürdőt. Egy lépcső megépítése maradt hátra, ami még idén a helyére kerül.
Mára már sikerült felújítani a Gorgán- és Zsófia-forrást, az Ikermedencéket, a Csokoládés és a Timsós medencéket.
Elképzelés szerint a további munkálatokat is kalákával folytatják, évente kettőt szerveznek. Jövő évre a romokban heverő fagerendás mofetta (gázfürdő) felújítását tervezik, a régi helyére könnyű szerkezetű, állandó, télen-nyáron használható jurtát állítanak. A legnagyobb medence felújítása egyelőre még várat magára, ahhoz több faanyagra lenne szükségük, mint az eddig felújított medencékhez összesen, csak egy nagyobb értékű pályázat segítségével tudják rendbe hozni – mondta Johann Taierling. Továbbá még arról is beszélt, hogy megvásárolták a Vadász villát és az egykori étkezde épületét, ám felújítására egyelőre keresik a megoldást, mivel nagyszabású befektetésről lenne szó. Távlatilag egy ifjúsági tábort szeretnének kialakítani, elsősorban magyarországi vendégek számára.

A végén hozzátette, hogy továbbra is ingyenes a fürdőzés. Véleménye szerint a kalákát az emberek magukévá kezdiktenni, hisz azoda látogatók is javitgatják és takarítják a környéket és a medencéket.

Sz-h

A címoldali kép Taierling Gyöngyver felvétele, a többi képeket a Szék-helyek készítette.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog