Kézdivásárhelyi megemlékezés. A szerző felvétele

Kovászna és Vrancea megye határánál, a Vas-kútnál – ahol a Láros Közbirtokosság kezdeményezésére és támogatásával Ozsdolától tizenhárom kilométerre tíz évvel ezelőtt felújítottak egy első világháborús huszársírt és emlékkeresztet állítottak – tegnap délelőtt mintegy ötven ozsdolai, kézdivásárhelyi és kézdisárfalvi hagyományőrző emlékezett a trianoni békediktátum 98. évfordulóján. Délután Kézdivásárhelyen is megemlékezést tartottak.


Az emlékkeresztnél Lukács Attila, az RMDSZ ozsdolai szervezetének elnöke és a kézdisárfalvi Szabó Ottó fafaragó elevenítette fel a diktátumot és annak tragikus következményeit. A megemlékezés végén a jelenlevők az emlékkereszt talapzatára elhelyezték a kegyelet koszorúit, közösen énekelték el a magyar és a székely himnuszt.
Délután, pontosan 17 óra 32 perckor Kézdivásárhelyen megszólaltak a magyar történelmi egyházak templomainak harangjai, majd az egykori hadapródiskola előtti hősi emlékműnél elkezdődött a rövid megemlékezés. A rendezvényen mintegy harmincan jelentek meg, a megemlékezők között láttuk a Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a két vitézi rend képviselőit, a Kézdiszéki és Kézdivásárhelyi Székely Tanács tagjait, illetve ozsdolai, szentkatolnai és kézdisárfalvi érdeklődőket.
Fekete Miklós nyugalmazott zenetanár, a Kézdiszéki Székely Tanács elnöke arra emlékeztette a jelenlevőket, hogy nemcsak Románia ünnepli idén megalakulásának centenáriumát, hanem a Székely Nemzeti Tanács megalakulásának századik évfordulóját is idén ünnepeljük.
„Ez a mi centenáriumunk sarkalljon bennünket arra, hogy következetesen, kitartóan és elszántan követeljük a területi, személyi elvű, nyelvi és kulturális autonómiáját a székelyföldi és az egész erdélyi magyarságnak. Ha a magyarság elszántan követeli az autonómiát, akkor csak idő kérdése, hogy el is érje azt” – mondotta Fekete Miklós, majd Radányi Rozália nyugdíjas saját költeményét olvasta fel. A rendezvény himnuszaink eléneklésével és koszorúzással ért véget, majd többször skandálták: Vesszen Trianon!

Iochom István

 

Háromszék

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog