erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Bátorítás, hogy ne adják fel!

A Magyar Művészetért Díjrendszer gálája a Vigadóban

Szombaton a kézdivásárhelyi Vigadó nagytermében rendezték a Magyar Művészetért Díjrendszer 38. gáláját, ahol tizenkét személy vehetett át Árpád fejedelem, illetve Ex Libris díjat.

 

Kézdivásárhely egy két fejezetből álló díjátadó gála második állomása volt, az elsőt egy héttel korábban Marosvásárhelyen tartották. Bokor Tibor polgármester üzenetét Dobra Imola, a Vigadó munkatársa tolmácsolta, majd Gubcsi Lajos, a Magyar Művészetért Díjrendszer alapító elnöke köszöntötte a jelenlévőket, és köszönetet mondott a szervezésért Beke Ernőnek.

– Díjunk 30 éves, 1987-ben hoztuk létre, és ez idő alatt a Magyar Művészetért díjból, mint a zászlós hajónkból tizenöt másik díj nőtt ki, köztük a ma este átadandóak is. Eddig 1300 díjat adtunk azoknak a kiemelkedő személyeknek, közösségeiknek, egyesületeiknek, városaiknak, iskoláiknak, templomaiknak, váraiknak, múltjuknak és jövőjüknek, akik itt, a Kárpát-medencében a magyar létet, a magyar örökséget nem csupán megbecsülik, ápolják, képviselik és védik, hanem alkotó, vagy egyéb szorgalmas munkájukkal minden nap újjá is teremtik azt a jövő számára. Hozzátette, a tervek szerint a Magyar Művészetért Díjrendszer további huszonegy évig, 2038-ig élni fog. „Azt szeretnénk, hogy a díjaink révén összeérjen minden jó a világ magyarságában.

A folytatásban Szabó Enikő csíkszeredai színművésznő megzenésített verseket adott elő magyar költők műveiből, majd Bagoly Anabella és Kalányos Roland, a Nagy Mózes Elméleti Líceum diákjai szavaltak, illetve énekeltek. Az Árpád fejedelem díjat Árpád vezér halálának és a győztes pozsonyi csatának az emlékére alapította a Magyar Művészetért Díj Kuratóriuma és a Herendi Porcelánmanufaktúra 2007-ben, az 1100. évforduló évében. A díjat Pászka Lehel sepsiszentgyörgyi lovasíjász vette át.

A Molnár János tanár vezette kovásznai Kőrősi Csoma Sándor Diákszínpad Babits Mihály Jónás könyve című művét adta elő, majd átadták az Ex Libris díjakat. A kitüntetést a kuratórium Barabási Albert László csíkszeredai fizikus-hálózatkutatónak, a Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpadnak, a csíkszeredai Beder Tibornak és a Lármafa-találkozóknak, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének, Szabó Enikő színművésznek, továbbá a kézdivásárhelyi Gyűjtemények Házának, a Nagy Mózes Elméleti Líceumnak, Szima Csaba helytörténésznek, Sántha Attila költő-történészek, Veres István séfnek és Vetró András szobrászművésznek ítélte oda. „A díjazás talán bátorítást ad azoknak, akiknek a belső énjében születik meg a természetes elhatározás, hogy soha nem adja fel”, mondta zárszóként Gubcsi Lajos, majd Beder Imre református lelkész mondott áldást.

Daczó Hodor Barna

 

hirmomdo.ro

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog