erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Sikeres bringa iskola

Az elmúlt másfél évben, új oktatási programot alakított ki a Turulmadár Ifjúsági Iroda, Tandem Bike Academy néven. A hosszú távú projekt célkitűzése a kerékpár helyes használatára, valamint azzal való szabályos közlekedésre való nevelés, oktatás, valamint a kerékpározás népszerűsítése.

 

A program keretében, első lépésben a program gerincét képező tanterv és tananyagfejlesztésre került sor, valamint megjelentetésre került egy saját kiadású kerékpáros tankönyv is. A tankönyv ajánlásokat, szabályzatot, közlekedési szituációkat, túraajánlatokat és elsősegély útmutatót tartalmaz. Egy a szabályzatot tartalmazó mini zsebkönyv is kiadásra kerül román és magyar nyelven. A tananyagfejlesztéssel párhuzamosan egy oktatói csapat képzésére is sor került, melyet a marosvásárhelyi Velo Academia partnerszervezet szakmai hozzáértésének segítségével valósult meg. Harmadik lépésben, egy oktatói pálya kialakítására és megtervezésére került sor, amelyben összesen 70 önkéntes vette ki a részét. Elkészültek az oktatást segítő közlekedési táblák is, a kerékpáros oktatói pálya befejező festésére pedig július folyamán kerül sor.

A fiatalok kerékpáros oktatására két lépésben került sor. Elsőként a kerékpározás népszerűsítését tűztük ki célul sepsiszentgyörgyi iskolákban, osztályfőnöki órák keretében a helyes kerékpározásról tájékoztattuk a diákokat. A tájékoztatókra négy iskolában került sor, melyeken összesen 284 fiatal vett részt. A Tanden Bike Academy oktatóprogramba összesen 47 fiatal és felnőtt iratkozott be. A kerékpáriskolában a tanulók négy óra elméleti-, két óra elsősegély oktatáson és hat óra gyakorlati képzésen vettek részt. Az oktatási folyamatot 31 személy fejezte be sikeresen.

Az elmúlt másfél évben a program fő támogatói a romániai Francia Nagykövetség és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala voltak. Partnerek: Velo Akadémia Marosvásárhely, Kovászna Megyei Vöröskereszt, Proiect Covasna Rt., Sepsi Bike Egyesület, Székelyek a magasban sí -és hegymászóiskola. Külön köszönet a szakmai lektoroknak közreműködésért!

A program a jövőben is folytatódik a román nyelvű tankönyv megjelenítésével, illetve új partnerségek kialakítására is sor kerül. Ősztől újabb lehetőség nyílik az oktatási folyamatba való bekapcsolódásra. A kerékpáros kiadványokhoz, adomány ellenében, a Turulmadár Ifjúsági Irodában lehet hozzájutni, a sepsiszentgyörgyi Lábas házban, hétköznaponként 9 és 16 óra között.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog