erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

A Székely Vágta kísérőprogramjai


Tudjuk, hogy a Székely Vágta lelkét az izgalmas futamok képezik, de rengeteg érdeklődőt vonzanak a kísérőprogramok is. A lovas tematikájú, minden korosztálynak szóló kiegészítő programokra három napon át, a futamok előtt és után kerül sor.
A kísérőprogramok részletes bemutatása:

 

FOGATHAJTÓ VERSENY
július 15., 14.00
Ha a futamok adják a lelkét a Székely Vágtának, akkor kétségkívül a fogathajtás adja a szívét a lovaseseménynek. A hatalmas sikernek örvendő fogathajtó versenyen idén is több kategóriában indulnak a fogatosok. Az immár ötödik alkalommal megszervezendő egyes-, kettes- és négyesfogathajtó verseny önálló műsorszámként 2014-ben szerepelt először a Székely Vágta keretében. Idén is körülbelül 15 fogat jelenik meg a mezőnyben, a pontos számot azért nem tudni, mert az utolsó percig szabad a jelentkezés.

LOVASÍJÁSZ HARCI BEMUTATÓ
a Saggitis Siculorum Egyesület produkciója
július 16., 13.40
Őseink harcmodoráról, hagyományának megismeréséről nyújt korhű képet Pászka Lehel és csapata. Ez a produkció négylovas bemutató lesz, amelyben a ló és ember közti tökéletes együttműködésről kapunk hű képet. Az őseink életformájából kiragadott jelenséget kaszkadőrjelenetek teszik még látványosabbá. A produkcióban látható jelenetek jellemzik honfoglaló őseink harciasságát.

A SZÉKELYFÖLDI MAGYAR SZABLYAVÍVÓ ISKOLA BEMUTATÓJA
július 15., 19.00
Akárcsak a ló, a szablya is végigkísérte nemzetünk történelmét a honfoglalás előtti időktől napjainkig. Jelen produkció azt a magyar szablyavívást mutatja be, amely ugyan már modern sportágként az olimpiákon is megállta helyét, de mesterről mesterre hitelesen visszakövethető akár a Magyar Hadi Főtanodáig (1848) vagy a Pesti Nemzeti Vívóintézetig (1825). A bemutató a vágás és védés technikáit mutatja meg, lesznek forma és páros gyakorlatok, szabad vívás, szakmai magyarázatokkal kísérve. A Székelyföldi Magyar Szablyavívó Iskola sátránál az előadás előtt és után két órával ki is lehet próbálni a szablyavívást.

1848 KORABELI HUSZÁR-HONVÉD LOVAS HARCÁSZATI BEMUTATÓ
a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület produkciója
július 16., 14.30
Az 1849. évi dicsőséges Szemerjai ütközet lejátszásával a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület nagyszabású huszár-harcászati bemutatóval készül a Székely Vágtára, szemléltetve a korabeli lovas és gyalogos harcmodort, hadászati technikákat. Az előadás történelmi oktatásban is részesíti a nézőt és pirotechnikát is használ. A gelencei és bölöni néptáncegyüttesekkel kiegészülve, huszonöt huszárral és csaknem félszáz gyalogos hagyományőrzővel mutatják be az 1849. júl. 20–24. közti, Sepsiszentgyörgy környéki forradalmi eseményeket. Látványos csatajelenetekben és váratlan fordulatokban sem lesz hiány – igérik a műsor szervezői.

ÍZELÍTŐ CSÍK VIDÉKÉNEK NÉPI KULTÚRÁJÁBÓL
a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont szervezésében
július 15., 10.00–18.00
A kiállítás Csík vidéke népi kultúrájának néhány szeletét tárja az érdeklődő közönség elé. Fő tevékenységként gasztronómiai bemutató lesz, amely által az eseményen résztvevők megkóstolhatnak egy Csík vidékére jellemző hagyományos főételt. A gasztronómiai bemutató mellett csíkszentkirályi zenészek húzzák a talpalávalót, három táncospár pedig székelyföldi táncokkal szórakoztatja a közönséget. A néptánc iránt érdeklődőknek lehetőséget biztosítunk egy-egy tánclépés elsajátítására, ugyanakkor népdaltanulásra, közös éneklésre is sor kerül. Az idei évben eladásra kínálják intézményük legújabb kiadványait.

GYEREKFOGLALKOZÁSOK
július 15–16., 11.00–19.00
Nincs annál jobb érzés, mint amikor gyermekünk boldog. Hozza el bátran a Székely Vágtára, és mi megtöltjük a napját tartalommal. Kínálatunkban lovas edzőgyakorlatok, huszárcsákó készítése, mesealkotás, sókép készítés, papírlovacska készítése, lovagi játékok, kézműves foglalkozások, kreatív játékok, mézeskalács díszítés, papírszínház és játéksátor, vonatos játékmakett, ostorkészítés bőrből, bogozás, nemezsátor, ügyességi játékok, harcművészet és ősi mesterségek bemutatása szolgál szórakozásul minden korosztályú gyereknek.

HONFOGLALÁSKORI LOVASÍJÁSZ-HARCÁSZATI BEMUTATÓ
a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület produkciója
július 15., 20.00
Az egyesület keretében működő lovasíjász csapat honfoglalás kori harcászati bemutatója, Recsenyédi Hunor, a Kassai lovasíjász iskola tagja vezetésével. A közönség megismerheti honfoglaló őseink íjász harcmodorát, fegyver- és lóhasználatát. A produkció betekintést nyújt a honfoglaláskori harci lovak kiképzésébe és a harcászati technikákba. Láthatunk majd vágtában lévő lóról kilőtt nyílvesszőt, gyalogos íjászgyakorlatokat és lófektetést.

VADNYUGATI SHOW
az Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesület bemutatásában
július 16., 13.00
Kalandos történetük az 1700-as évek közepén, egy kis Mohaok indián faluban játszódik, a Huron tótól keletre, az Appalache hegység lábánál. Törzsük vezetője az utolsó Mohikán, Ülő Bika törzsfőnök békében éli napjait családjával és kicsiny törzsével. Éppen a nagy vadászatok évszaka kezdetén járnak, amikor a nagy vadak, a Tatanká, a bölények visszatértek hosszú vándorútjukról. A törzs tagjai egységesen készülnek a vadászatra. Ez nem csak egy vadászat, ez egy ünnep, egy rituálé, egy egyedi tánc, a gyorsaság és erő tánca. De ahogy minden mese, ez a mese is boldogan ér véget, a rosszak megkapják méltó büntetésüket, a jók tovább élik békés életüket.

SZÉP SZÍNES VILÁG
a Shagya Lovasklub Egyesület bemutatásában
július 15., 19.30
A produkció egy lovastornász bemutató, amely rávilágít arra, hogy kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni már gyerekkorban is. Az előadás egy igaz történetet elevenít fel, lovas bohózat formájában. Erdélyben, egy kis faluban az erdő mellett sok gyerek él. Szüleik pásztorok, vagy gombát gyűjtögető, nehéz sorsú magyar cigányemberek. Gyerekeik mégis vidámak, 8–12 évesek, csapatokba verődve, szabadon együtt játszanak és nagyon kedvelik a lovakat. Még az is megesik, hogy ellopnak egyet, hogy lovagolhassanak. Ám ekkor megtörténik a csoda: átváltozásnak igazi kis lovastornászokká, amivé eddig csak álmukban változhattak.

SZENT LÁSZLÓ-FUTAM
a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával
július 14., 19.30
Először lesz Szent László-futam a Székely Vágtán, amelyen huszárainknak kell bizonyítaniuk. Rendezvényünk így járul hozzá a Szent László-emlékévhez. Szent László a magyar katonák védőszentje is. Erdélyben, és különösen Székelyföldön reneszánszát éli a huszár- és más katonai hagyományőrzés. A Szent László ügyességi verseny keretében az erdélyi katonai hagyományőrzők mérethetik meg magukat és lovukat, ezzel is életben tartva a huszár virtust és a lovagkirály szellemiségét, amely a bátorság erényére, a hazáért való áldozatvállalásra, a lovagiasságra és gyöngékkel való szolidaritásra alapszik. Az ügyessegi versenyt minden versenyző a saját huszár ruhájában teljesíti, fődíja egy Szent László korabeli kard, amelyet az olaszteleki Nagy György kovácsmester készít és ajánl fel.

INCITATO-KIÁLLÍTÁS
július 15–16., 11.00–19.00
XXII. Incitato Nemzetközi Művésztábor július 2-án nyitotta meg kapuit Bálványoson. A kézdivásárhelyi Incitato Lovas Sportklub által huszonötödik alkalommal megszervezett, Európa-szerte egyedülálló Incitato Nemzetközi Művésztáborra idén huszonöt hazai és magyarországi képzőművész kapott meghívást. A tavalyi kiállítás anyagát a Székely Vágta érdeklődői is megtekinthetik az Óriáspince-tetőn felállított sátorban, a művésztábor egyik munkáját pedig, az Incitato egyesület felajánlásából, a Székely Vágta harmadik helyezettje viheti haza.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog