erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Kézdivásárhely: díszpolgárrá avatták Kosztándi Jenő festőművészt

A nem rég még köztünk járó és alkotó festőművészt Kosztándi Jenő június 14-én post mortem díszpolgárrá avatták. Az ünnepség a Nagy Mózes Elméleti Líceumban zajlott, annak az iskolának az aulájában ahol feleségével Kosztándi B. Katalinnal megálmodták és irányításukkal 1971 létrehozták a képzőművészeti tagozatot.

 

Elsőként Bejan András, a Nagy Mózes Elméleti Líceum igazgatója és egykori diákja köszöntötte az egybegyűlteket és Kosztándi B. Katalint a művész özvegyét. Kiemelte, hogy 1989-ig Kosztándi Jenő egykori tanítványai közül tizenkilencen képzőművész oklevelet kaptak. „Kosztándi Jenő szellemi örökségére mi is büszkék vagyunk, és örülünk annak, hogy Vetró B. András volt kollégája és művésztársa domborművön örökítette meg elődje felejthetetlen arcvonásait” - mondta. Hozzátette: Jenő bácsi órái és szellemisége sokak számára egy életre szoló élményt jelentett. Bejan András végezetül köszönetet mondott a művész özvegyének az iskolának adományozott Kirakat című festményért, a néhai művész alkotásáért.
Dr. Deák Ferenc magyartanár röviden ismertette életútját, és művészeti pályáját.
Bokor Tibor polgármester „szegényebb lett a világ, örökre letette az ecsetet egy művész, aki nemcsak alkotásai révén, hanem emberként is hatalmasat alkotott” szavakkal vezette be többek között megemlékező beszédét, majd felolvasta a helyi önkormányzat azon határozatát, amellyel post mortem díszpolgárrá nyilvánítja Kosztándi Jenő festőművészt.


Tóth László felvétele

Az ünneplő közönség ezután a művész Márton Áron utcai szülőházához vonult, amelyet egy domborműves márványtáblával jelöltek meg. Vetró B. András szobrászművész alkotását, Bokor Tibor polgármester és Hegedüs Ferenc vállalkozó, kultúrmecénás, a Kosztándi Képtár kurátora az özvegy jelenlétében leplezte le, melyet Vargha Béla kézdi-orbaiszéki római katolikus főesperes áldotta meg.

Sz-h

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog