erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Visszafogottan Kézdivásárhelyen

A céhes városban tegnap, a trianoni békediktátum 97. évfordulóján, a nemzeti összetartozás napján nem a szokott 17.30 órakor, az aláírás időpontjában, hanem 20 órakor emlékeztek meg.

 Két évvel ezelőtt még több százan gyűltek össze a világháborús emlékmű előtt, és a vármegyések végigvonultak a város főbb utcáin, de a titkosszolgálatok által kitalált terroristaüggyel sikerült megfélemlíteni a lakosságot. A tucatnyi emlékező – akik a közösségi hálón szereztek tudomást a spontán rendezvényről – gyertyát gyújtott és virágot helyezett el az egykori Székely Katonanevelde előtti Kratochwil Károly-szobor talapzatán. Nem hangzottak el beszédek, alkalmi szavalatok, a kisszámú emlékező – zömében a Történelmi Vitézi Rend és a Kézdivásárhelyi Székely Tanács tagjai és hozzátartozóik – percekig néma gyásszal álltak a Székely Hadosztály legendás hírű parancsnokának szobra előtt, majd hazamentek. Mivel nem szervezett, előre bejelentett rendezvény volt, rendőr- és csendőrmentesen zajlott le, és a szokásos filmezés is elmaradt. Felső-Háromszéken többek között a kézdialmási Avas-tetőn, valamint Kovászna és Vrancea megye határánál, a Vas-kútnál – a történelmi Magyarország legkeletibb részén –, ahol a Láros Közbirtokosság kezdeményezésére és támogatásával Ozsdolától tizenhárom kilométerre 2008 őszén felújítottak egy első világháborús sírt, és emlékkeresztet állítottak, megemlékezést tartottak, illetve koszorúztak.

Iochom István

 

Háromszék

Fotó: Iochom István

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog