erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Csernátonban járt Károly herceg

Június 1-jén nem mindennapi vendég látogatta meg az alsócsernátoni Haszmann Pál Múzeumot. Miután Károly herceg, a brit korona várományosa hétfőn Kolozsváron átvette a Babeș–Bolyai Tudományegyetem díszdoktori oklevelét, zalánpataki birtokára látogatott. Gróf Kálnoky Tibor úgy döntött, hogy megmutatja távoli rokonának, a walesi hercegnek a páratlan értékű csernátoni mezőgazdasági szerszám- és gépgyűjteményt, illetve a skanzent.


Károly herceg és kísérete csütörtökön 14 órakor érkezett a múzeumhoz, ahol a gyűjteményeket Haszmann Pál és D. Haszmann Orsolya ismertette, az alapkiállításnak otthont adó Damokos Gyula-kúriánál pedig a tulajdonos Damokos testvérek, Csaba és Zsolt fogadta és köszöntötte a brit trónörököst. A vendéglátók ropogós csernátoni kürtőskaláccsal kínálták meg a herceget.
Tegnap D. Haszmann Orsolya arról számolt be, hogy a herceg nagy érdeklődéssel, alaposan végigjárta a gyűjteményt, sokat kérdezett, minden érdekelte. A népfőiskola műhelyében a házigazdák bemutatták neki a bútorfestést és a fafaragást, illetve azok oktatásáról is tájékoztatták a herceget. Különösen a gépek ragadták meg a figyelmét, de érdeklődve járta be a székely házakat, és nosztalgiázott a rádiós kiállítás darabjait látva, ahol az egyik gramofont is megszólaltatta tiszteletére Haszmann Pál. Haszmann Tóni két motort indított be, „burrogtatott” Károly hercegnek. D. Haszmann Orsolya azt is elárulta, hogy a múzeum magyar nyelvű képes albumát, egy angol nyelvű szórólapot, képeslapokat, a Csernátoni Füzetek legutóbbi számát és egy festett szalvétatartót ajándékoztak a hercegnek, aki beírta nevét és a látogatás időpontját a múzeum aranykönyvébe.
A tervezett egy helyett másfél órát töltöttek a múzeumban, majd a herceg és kísérete az Ika-várhoz indult, ahol Bölöni Dávid polgármester várta őket. Az elöljáró a látogatás kapcsán elmondta: miután Kálnoky Tibor gróf bemutatta őt a hercegnek, együtt mentek fel a Várbércre, illetve a vártoronyba. Károly herceget a vár és a nemrég felújított zömtorony története érdekelte leginkább. A polgármester Csernáton képes albumával és a turisztikai iroda által megjelentetett, angol és magyar nyelvű kiadványokkal ajándékozta meg Károly herceget. A trónörökös egyórás erdei sétát tett Kálnoky gróffal a Várbércen, majd kíséretével együtt elhagyta Csernátont. A herceg ma utazik haza.

Iochom István

Háromszék

Fotó: Haszmann Pál Múzeum, Károly herceg és kísérete a múzeumkertben. 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog