erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Kézdivásárhely: a harmadik "Tekerj egy jó célért!" budapesti résztvétellel

A sikeres civil licit után újabb közösségi program volt a Háromszéki Közösségi Alapítvány és a Zöld Nap Egyesület szervezésében május 27-én - immár harmadik alkalommal - a Tekerj egy jó célért! biciklis akció néven Kézdivásárhelyen. Az esemény három kiemelt támogatója Kézdivásárhely Önkormányzata, a Zarah Moden Kft. és a New Fashion Rt. volt.

Minden egyes 4,5 km-es kör 5 lejt ért, amit a bringások szponzora fizetett be aszerint, hogy hány ilyen kör teljesítésére tartotta képesnek támogatottját.
712 bringás nevezett be, akik összesen 2530 kört, azaz 11.385 kilométert teljesítettek, közülük 120 fő több mint 5 kört tekert.
     Az eredmény várakozáson felüli volt, mivel a szervezők az eddigiek alapján 14 ezer lejre számítottak, és ehhez képest mintegy 18.400 lej gyűlt össze. A legfiatalabb résztvevő a 3 éves és négy hónapos Székely Erika volt, a legidősebb pedig a budapesti Szőts András, aki a 73. életévén is túl van már öt hónappal. A legtöbbet – 14 kört – négyen tekertek: Demeter Zsolt, Czifra József, Kovács Tihamér és Szigyártó László. Közülük sorsoltak ki kettőt: Demeter Zsolté egy 500 lej értékű vásárlási utalvány lett, a HKA kuratóriumi tag Tulit Zsombor közbenjárásának köszönhetően, Czifra József pedig a Senso Kft. biciklis csomagját vihette haza.
A New Fashion és a Zarah Moden készruhagyárak által felajánlott gyönyörű gyerekbicikliket Opra Beáta, Szabó Vince és Gyenge Attila nyerte meg.
Az összegyűlt pénzből a Turóczi Mózes-iskola udvarán alakítanak ki különleges játszóteret, amelyet a sérült gyerekek is biztonságosan használhatnak, valamint legkevesebb öt biciklitartót helyeznek ki a város területén az önkormányzattal egyeztetett helyeken. A rendezvény sikeréhez hozzájárult a Kézdivásárhelyi Nők egyesülete is, az egészségügyi ellátást Salvatore egyesület biztosította.

Élmény beszámoló

A száraznak tűnő, de lelkesítő adatok után a legidősebb indulóként hadd írjam meg élménybeszámolómat belülről, hiszen óriási élményt jelentett őseim szülőföldjén ennyi sportszerető emberrel együtt körözni a városban. Indulni azért vállalkoztam boldogan, mert otthon már több mint 25 éve szinte csak kerékpárral közlekedek, túrázok, tehát edzésben is vagyok, és mindenhol hirdetem ennek az egyszerű közlekedési eszköznek sport- és összetartó élményét és erejét. Megható volt a fenti évjáratok közötti vidám társaság látványa már a rajt előtt is, majd a különféle méretű és márkájú, illetve minőségű bringákkal tekerők között figyelni az együttes felszabadultságot, amit egy ilyen összejövetel okoz. Az általam egy öreg kölcsön-Giant-tel megtett nyolc kör során persze többen leköröztek, de én is közel két és fél órán keresztül hajtottam a többiekkel, látva a boldog arcokat, a gyerekeket óva követő hozzátartozókat, az egymással néha versenyző kamaszokat stb., és mindez felemelő érzés volt. A budapesti Critical mass (Kritikus tömeg) hasonló rendezvényein arányaiban kevesebben indultak, és ott is figyelmes rendezők és rendőrök biztosították a zavartalan lebonyolítást, bár türelmetlen autós mindenhol akad.

Az említett szervezői, szponzorációs és egyéb háttér munkáját megköszönve két dologra hívom csak fel a figyelmet:
- ebben a csodálatos természeti környezetben minél többen biciklizzenek akár konkrét céllal, akár csak szórakozásként, de főleg rendszeresen, és az eddigi gyakorlatuk szerint határozva meg a nem is mindig legfontosabb kilométereket. A teljesítmények lassan növelhetők, közelben-távolban pedig leírhatatlan mennyiségű varázslatos úti cél várja a csoportos és egyéni túrázókat. Gyakorlatból ismerem a megfelelő felszerelés fontosságát, ami a szinte minden körülmény közötti nyugodt kerekezést alapozza meg.
- a másik észrevétel az útvonalnak szól, mivel volt olyan szakasz, ahol a vízzel-sárral teli nagy számú kátyúk nem voltak méltók a rendezvényhez, és sajnos a mai autós kirándulás során is tengelytörő ütőkátyúk százai nehezítették a közlekedést a Szent Anna tó megtekintése kapcsán. Nem elég tehát hirdetni és ilyen eseményekkel vonzóvá tenni a kerékpározást, hanem a megfelelő utakkal biztosítani is kell a biztonságos közlekedést.

Ha lehet, jövőre is jövök, hozom a saját bringámat és akár még idősebbekkel is szívesen veszek majd részt az újabb eseményen, tíz kört már most vállalva.

Szőts András, Tóth László

Fotó Szék-helyek

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog