erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

2017. május 31-én este 7-
kor rendkívüli koncert lesz
marosvásárhelyi Kultúrpalota 800
fős nagytermében, ahol két
világklasszis magyarországi
hangszeres szólista, Baráti Kristóf
és Várdai
István
 Antonín Dvořák a-moll
hegedű- és h-moll csellóversenyét
fogják megszólaltatni a helyi
filharmonikusokkal, Farkas Alajos, a kantai Szentháromság római katolikus templom segédlelkésze, a kézdivásárhelyi közösségi szolgáltatási központ udvarán, található kápolnában  báró Szentkereszty Stefánia (1842–1906) emlékére szentmisét celebrált. A város vezetőségét Derzsi Gyula alpolgármester, míg a megyei önkormányzatot Varga Zoltán főjegyző képviselte.

Bővebben: Kézdivásárhely: Báró Szentkereszty Stefániára emlékeztek halálának 111. évfordulójánImmár hetedik alkalommal startolnak el a Székely Vágta futamai a háromszéki Óriáspince-tetőn. A rendezvényt idén július 14–16. között tartják, s bár a szabályzatban, a pályakialakításban és a elrendezésben nem lesz számottevő változás, a Székely Vágta hatalmas újdonságot tartogat: a szervezők úgy döntöttek, megérett az idő arra, hogy saját készítésű, helyi közreműködőkkel és alkotókkal készülő lovas és táncos produkciót mutassanak be.

Bővebben: Saját készítésű produkcióval készül a Székely VágtaSepsiszentgyörgyön ülésezett a magyarság ügyeivel foglalkozó parlamenti albizottság.
A kettős mércére, a kétértelmű jogalkotási gyakorlatra, nem alkalmazott nemzetközi egyezményekre, a prefektúrákkal folytatott, önkormányzati munkát megbénító, parttalan vitákra hívták fel a figyelmet a Kovászna, Hargita és Maros megyei önkormányzat képviselői, akik a Sepsiszentgyörgyön ülésező magyarság ügyeivel foglalkozó albizottság tagjaival találkoztak szerda délután.

Bővebben: Megoldáskeresés az erdélyi magyarság problémáiraA városi sportcsarnokban jelentette be Kocsis Zoltán az önkormányzat sportiroda vezetője, hogy immár ötödik alkalommal szervezik meg a Család és egészség hetét május 28. és június 11. között. Jelen volt még Kertész Matild a Kertész Otika tulajdonosa, Lénárt Adolf a Lénárt Optika tulajdonosa Ráduly Attila, a Zöld Nap Egyesület vezetője.

Bővebben: Kézdivásárhely - Család és egészség heteA legutóbbi tanácsülésen a kézdivásárhelyi önkormányzat elfogadta a két ipari park működtetésére létrehozandó korlátolt felelősségű társaság (kft.) alapszabályát, melynek egyedüli tulajdonosa a az önkormányzat.

Bővebben: Kézdivásárhely: a Polgármesteri Hivatal egy meghirdetett állásra két embert alkalmazottNagyobb darabok váltak le a kézdivásárhelyi római katolikus temető legrégebbi, különleges, négyszögű, gömbben végződő, a rajta szereplő évszám szerint 1768-ból fennmaradt, homokkőből készített síremlékéről.

Bővebben: Veszélyben a legrégebbi sírkő (Kézdivásárhely)Kézdivásárhely Önkormányzata és a magyarországi Assa Divi Kft. idén május 18–21-ére most már hagyomány szerint az idei Dísznövény kiállítást és vásárt a Molnár Józsiás parkban. A négynapos rendezvényen helyi termelők és kereskedők kínálják növényeiket és virágaikat. Az idei rendezvényen jelen van a Bóbita Egyesület ebben az évben is kialakítja a Mesekertet, a Barabás Zsombor Háromszéki Népművészeti Egyesület kézművesei is jelen vannak a Mesterek sétányán.

Bővebben: Kézdivásárhely: dísznövény kiállítás és vásár kilencedik alkalommal +fotógalériaTeljes pompájában látható ismét a sepsikilyéni középkori unitárius templom Szent-László legendát ábrázoló freskója, miután a Rómer Flóris Terv keretében, a Teleki László Alapítvány irányításával befejeződtek a restaurálási munkálatok - mondta az MTI-nek Diószegi László, az alapítvány igazgatója.

Bővebben: Restaurálták a sepsikilyéni középkori unitárius templom Szent-László legendát ábrázoló freskójátA Kovászna Megye Tanácsa keretében működő Europe Direct Információs Központ többéves hagyományához híven idén is megünnepelte Európa Napját, egy Európa Parkot alakítva ki Sepsiszentgyörgy központjában. Míg tavaly és tavalyelőtt a központ munkatársai Európa-napi kürtőskalácssütéssel hívták közös ünneplésre a város lakosságát, idén újra a líceumok diákjait szólították meg egy interaktív vetélkedő megszervezésével, ezáltal is az unió országainak megismerésére bíztatva a fiatalokat. Közben a nagyközönség szórakoztatásáról sem feledkeztek meg, a színpadon különböző nemzetek kultúrájából kaphattak ízelítőt az arra járók.

Bővebben: Európa Nap Sepsiszentgyörgy központjábanInterjú Szarvadi-Téglás Loránddal, a Bálványosi Grand Hotel ügyvezető igazgatójával.

Szarvadi-Téglás Loránd  kérdésünkre elmondta: a Bálványos Resort utóbbi 2 évben lezajlott intenzív fejlesztése során, más művészeti és kulturális projektek mellett született meg egy magán forrásokból finanszírozott de a nagyközönség részére nyitott monumentális szoborpark ötlete. Kiegészíti és folytatja az idén nyolcadik kiadásához érkezett, június 9–17. között sorra kerülő nyári művésztábor hagyományát. Az első alkalommal szerveztek  olaszországi székhelyű Monumentális Szobrászati Események Nemzetközi Egyesülete társszervezésében született meg a tábor, amelyen tizenegy ország tizenhárom szobrásza vett részt a következő országokból: Románia, Spanyolország (Kanári-szigetek), Japán, Oroszország, Törökország, Magyarország, Lengyelország, Ausztria, Bulgária Németország és Belgium.

Bővebben: Nemzetközi szobrász tábor Bálványoson Videó (+galéria)

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog