erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Orbán Viktor: A magyar-német történelmi barátság ma is él

Orbán Viktor németországi látogatása során a két állam közötti ezeréves jó kapcsolatot méltatta, illetve kijelentette, hogy meg kell védeni Helmut Kohl kancellár nagy álmát, a schengeni rendszert és a szabad munkaerő-áramlást.


„Európában nem új nagy terveket kell kovácsolni, hanem meg kell védenünk azt, amit már elértünk” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Passauban. A kormányfő meglátogatta Gizella magyar királyné sírját a Niedernburg kolostorban, ahol rövid beszédében kiemelte: ha „német barátainknak" találniuk kell egy olyan országot, amellyel „legalább ezer éve nem voltak háborúban, akkor, rajtunk kívül, aligha találnának" ilyet.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a magyarok történelme a „homályba vész", ezért amit biztosan tudunk róla, az különösen nagy érték. Ilyen az, hogy Bajorországból hozott feleséget magának Szent István király, ahogy arra a kormányfő emlékeztetett. Úgy vélte, az egykori uralkodó akkor még nem tudta, „milyen jót tesz ezzel nekünk", hiszen amikor most azokra a rosszindulatú kritikákra kell válaszolnunk, amelyek kétségbe vonják, hogy Magyarország őrzi az európai értékeket, elég Gizellára mutatnunk, és minden kritika elhallgat.

A miniszterelnök felidézte: miután első királyunk meghalt, Magyarország sötét polgárháborús időszakba süllyedt, és kétséges volt, mi történik, ki tudunk-e tartani a kereszténység mellett, de olyan erős volt Gizella és István öröksége, olyan nagy volt a tekintélyük, hogy sikerült stabilizálni és konszolidálni a helyzetet.

Később a Passauer Neue Presse című lap által „Európa-szkepszis: Miért van szükségünk Európára" címmel rendezett pódiumbeszélgetésen a kormányfő a megvédendő eredmények között említette Helmut Kohl egykori német kancellár „nagy álmát", a schengeni rendszert és a szabad munkaerő-áramlást.

A miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarországnak fontos Európa sikere, mert mi magyarok évszázadokon át védtük Európa keleti határait, „sok véráldozatot hoztunk" a kontinensért. Másrészt annak idején tudtuk, hogy ha a kommunisták hatalmát meg akarjuk dönteni és a szovjeteket ki akarjuk küldeni, ezt csak akkor lehet, ha e mögött egységes európai akarat van, vagyis a magyar szabadság és függetlenség, valamint Európa újraegyesítése „ugyanaz a történet".

MTI

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog