erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Megindulhat az Unió 7-es cikkely szerinti eljárása Magyarország ellen

Még sosem alkalmazták az uniós alapszerződés 7-es cikkét, most pedig Magyarország ellen indulhat meg az eljárás: az EU a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok helyzetének romlását kutathatja.


Megindulhat az Európai Unióról szóló szerződés 7-es cikkelye szerinti eljárás Magyarország ellen – vagyis az Európai Parlament vizsgálja az európai értékek megsértésének veszélyét Magyarországon, adja köze az Európai Parlament magyarországi tájékoztatási irodája.

Az állampolgári jogi bizottság tagjai a következő hónapokban azt vizsgálják, hogy Magyarország kapcsán fennáll-e az uniós alapértékek megsértésének egyértelmű veszélye. Ha a válasz igen, akkor az EP arra kérheti a Tanácsot, hogy tegye meg az ilyenkor szükséges lépéseket.

A demokrácia, jogállamiság és alapvető jogok helyzetének romlása miatt az Európai Unióról szóló szerződés 7-es cikkelye alapján a képviselők májusban arra utasították az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságot, hogy készítsen plenáris szavazásra kerülő különjelentést Magyarországról. Ennek elfogadásához azonban az EP-ben kétharmados többség, vagyis 376 voks szükséges – áll a cikkben.

Miután a Parlamenten átmegy a döntés, a Tanács elé kerülhet az ügy: az megállapíthatja, hogy egy tagállam esetében fennáll-e az uniós alapértékek megsértésének egyértelmű kockázata, és konkrét ajánlásokat fogalmazhat meg a tagállam számára a helyzet javítására. A Tanácsnak négyötödös többséggel kell döntést hoznia.

A jelentésről való szavazás még nincs a nyakunkon: az EP plenáris ülése erről csupán egy év múlva, 2018 szeptemberében szavazhat. Az állampolgári jogi bizottság ugyanakkor még az idei év vége előtt közmeghallgatást tart a magyar kormány és a civil társadalom képviselői, illetve szakértők részvételével – ismerteti a helyzetet a Tájékoztatási Iroda.

Egyébként az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkét, mely az uniós alapértékek betartását szolgálja, eddig még sosem alkalmazták. Annak is nagy a valószínűsége, hogy a közeljövőben ez nem fog megváltozni: ugyanis ennek megállapításához a Tanácsnak egyhangú döntést kell hoznia és az EP hozzájárulására is szükség van – Magyarország esetén nem látszik, hogy tudna ezen két feltétel is teljesülni. Ha azonban valamilyen oknál fogva elfogadásra kerül, a 7-es cikkely harmadik bekezdése a konkrét szankciókat indít el, ami a tagállam Tanács-beli szavazati jogának felfüggesztését is maga után vonhatja.

Forrás: Európai Parlament Tájékoztatási Irodája Magyarországon

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog