erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Soros-hatás Brüsszelben

További büntetéseket követel az anyaország ellen a Liberties, egy kérésük már teljesült: eljárás indult a civiltörvény miatt

Korántsem tétlenkedik a George Soros által útjára indított legújabb, uniós szintű szerveződés. Angol nyelvű honlapjuk szerint nemrég levélben keresték meg a hazánkat, illetve az Orbán-kormányt már antiszemita hangulatkeltéssel is megvádoló Frans Timmermanst, kérve, hogy az Európai Bizottság (EB) „haladéktalanul indítson kötelezettségszegési eljárást a civiltörvény kapcsán a magyar kormány ellen”. A július 11-én kelt, az EB alelnökének címzett írás, ezzel együtt a TASZ egykori vezetője, Dénes Balázs által igazgatott, Liberties nevű szerveződés hatósugarát jelzi, hogy a közzétételt követő napokban jelentették meg Brüsszelben az eljárás megindítását.

 

Igaz, Dénesék szerint ez kevés, ezért egyenesen felszólították az „Európai Bizottságot, hozza működésbe a jogállamiság keretrendszert Magyarországgal szemben”. Indoklásuk szerint azért, mert az ország vezetői immár hét éve „fáradoznak a hatalmi ágak egyensúlyának felborításán”, megpróbálva a végrehajtó hatalom felé billenteni a mérleget. Azt pedig már csak „kérik”, hogy az Európai Parlamenttel és a tanáccsal közösen hozzon intézkedéseket az uniós törvények végrehajtásáért és az EU alapvető értékeinek érvényesítéséért küzdő civil szervezetek támogatására.

A Liberties, azaz az európai szabadságjogi unió (Civil Liberties Union for Europe) kezdeményezéséhez egyébként aláíróként csatlakozott Kapronczay Stefánia, a TASZ jelenlegi ügyvezető igazgatója és Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke.

Megírtuk, az emberi jogok hatékonyabb védelme érdekében formálódó csoport egyelőre csak a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) támogatásából működik, ami jelen állás szerint 1,4 millió eurót jelent, ám 2020-ra szeretnék az összeget kétmillióra feltornázni. Maga az ötletgazda is az OSF volt elnöke, Aryeh Neier volt, aki a Magyarországot 2010 óta rendszeresen elmarasztaló amerikai Human Rights Watch alapítója.

Bár adná magát, a szervezet székhelye mégsem Brüsszelben, hanem Berlinben van. Dénes Balázs az Indexnek ezt részben azzal indokolta, hogy a „belga adórendszer és jövedelemszint miatt jelenleg az EU-ban Belgiumban a legdrágább embereket foglalkoztatni”. Kiemelt céljuk elérni, hogy az Európai Unió hatékonyabban lépjen fel a „rossz útra tért” tagállamok ellen.

Kacsoh Dániel

 

Magyar Hírlap

Kép: magyarhirlap.hu

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog