erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Folytatódik szeptembertől a Makovecz-program

A Kárpát-medencei Felsőoktatási Együttműködési Keretprogram első tanéve kilenc külhoni és tizenkilenc hazai egyetem és főiskola együttműködésében, háromszázhetven hallgató és negyven oktató „vendégeskedésével” zajlott. A program folytatására augusztus végéig lehet jelentkezni.
Megjelent a 2016-ban elindított Kárpát-medencei Felsőoktatási Együttműködési Keretprogram folytatásának kiírása. A kormányzati honlapon közzétett, a 2017/2018-as tanévre vonatkozó dokumentum szerint a „magyar Erasmus” program célja a hazai oktatóknak a határon túli, magyar nyelvű képzést folytató felsőoktatási intézményekben egy év időtartamú támogatott munkavállalásával és a hallgatói mobilitás kiszélesítésével elősegíteni a külhoni magyar közösségek értelmiségi utánpótlásának biztosítását. A tavalyi felhívás alapján a kilenc programgazda külhoni intézmény és tizenkilenc anyaországi egyetem és főiskola között alakult ki együttműködés, amelynek keretében idén májusig háromszázhetven hallgató vett részt részképzésekben és negyven hazai oktató dolgozott külhoni intézményekben.

 

Az új kiírásban a programgazdák: Erdélyben és a Partiumban a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Partiumi Keresztény Egyetem, a Babes-Bolyai Tudományegyetem, az Egyetemi Fokú Protestáns Teológiai Intézet és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Nyelvű Művészeti Kara, Felvidéken a Selye János Egyetem és a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara, Kárpátalján a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, Vajdaságban az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara és a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola.

A vendéghallgatók egy-öt hónap alap-, osztatlan, mester- vagy doktoranduszképzésen vehetnek részt. Az Emberi Erőforrások Minisztériu­ma támogatási megállapodást köt a programgazda intézményekkel, a teljes keretösszeg kétszázmillió-négyszázezer forint. A jelentkezők közül a programgazda választja ki a küldeni és fogadni kívánt hallgatókat, akiknek fedezi a képzési, utazási, szállás- és ösztöndíjköltsé­geit, valamint egészségbiztosítását. Az oktatói ösztöndíjprogram keretében huszonkilenc magyarországi oktató – elsősorban docens vagy egyetemi tanár – tizenkét hónap időtartamú kiküldésére kerülhet sor, a támogatási keretösszeg száznegyvenötmillió forint. Mindkét ösztöndíjprogram jelentkezési határideje augusztus 31.

Zajlik az egyetemek utóellenőrzése

Befejezte három egyetem utóellenőrzését az Állami Számvevőszék (ÁSZ): a Dunaújvárosi Egyetemen jelentősen javult a működés és a közpénzfelhasználás szabályozottsága, a Széchenyi István Egyetemen is végrehajtották az intézkedési tervben meghatározott feladatok jelentős részét, a Nyíregyházi Egyetemen ugyanakkor több korábban azonosított hiányosság továbbra is fennáll. Az ÁSZ lapunknak is megküldött tájékoztatása szerint a Dunaújvárosi Egyetemen kialakították a kockázatkezelési rendszert és belső ellenőrzési vezetőt neveztek ki, a Széchenyi István Egyetemen ugyanakkor elmaradt a munkajogi felelősség kivizsgálása, illetve a szabályszerű kifizetéseket biztosító kontroll több esetben hiányzott. A Nyíregyházi Egyetemen a gazdálkodási jogkörök gyakorlása terén az ÁSZ által korábban azonosított hiányosságok továbbra is fennállnak, és ezek veszélyeztetik a kifizetések szabályosságát. Továbbá elmaradt a hallgatói költségtérítések önköltségszámítással történő alátámasztása.

Korompay Csilla

 

Magyar Idők

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog