erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Izrael élesen bírálja Sorost

Az izraeli miniszterelnök visszavonatta magyarországi nagykövetének a kormányt antiszemitizmus vádjával illető közleményét. Benjamin Netanjahu jövő héten tárgyal Orbán Viktorral Budapesten, hétfőn pedig a New York-i főrabbival tárgyalt a magyar miniszterelnök. Közben folytatódik a vita a Soros György elleni kormányzati, illetve a Jobbik kormányellenes plakátkampányáról.

Benjamin Netanjahu utasítására az izraeli külügyminisztérium visszavonta azt a nagyköveti nyilatkozatot, amely a magyar kormányt támadta a Soros György befolyása ellen folytatott plakátkampánya miatt – adta hírül a Háá­rec nevű izraeli lap. A zsidó állam miniszterelnöke és az izraeli külügy is éles szavakkal bírálta az amerikai milliárdost, mert a zsidó államot rágalmazó szervezeteket pénzel – közölte a lap.

Orbán Viktor miniszterelnök a tervek szerint július 18-án egyeztet a Budapestre látogató Netanjahuval, tegnap pedig a New York-i Park East-zsinagóga főrabbiját látta vendégül, akivel megállapították, hogy a különböző vallások hívei között ma már a tolerancián kívül kölcsönös tiszteletre és elfogadásra is szükség van. Arthur Schneier megelégedését fejezte ki amiatt, hogy a magyar kormány felelősséget vállal minden egyes magyar állampolgárért – tájékoztatott a miniszterelnök sajtófőnöke.

A visszavont izraeli nagyköveti nyilatkozat, valamint a Mazsihisz korábbi közleménye is antiszemitának, félelmet keltőnek nevezte a kormányzati plakátkampányt. Magyar Gábor ügyvéd viszont lapunknak nyilatkozva arról beszélt: kétli, hogy a kormány szándékában állt volna zsidóellenes plakátok elhelyezése, mert nem áll a kabinet érdekében az izraeliták elleni gyűlölet szítása, bár egyes közösségek részéről tapasztalhatók antiszemita megnyilvánulások.

Magyar egyébként a napokban adott interjújában arról beszélt, hogy nem lehetne alkalmazni a plakáttörvényt a politikai üzeneteket tartalmazó köztéri hirdetésekre akkor sem, ha azok közzétételét politikai párt rendeli meg.

Az ügyvéd szerint kodifikációs probléma, hogy a Fidesz és a KDNP által megszavazott „plakátszabályozás” a gazdasági reklámtevékenységről szóló jogszabály fogalomkészletének a felhasználásával próbálja keretek közé szorí­tani a választási eljárási törvényben szabályozott politikai kommunikációt egy harmadik jogszabályban, a végül feles többséggel elfogadott településkép-védelmi törvényben. – A politikai üzenetek eltávolítása súlyosan sérti a véleménynyilvánítás és a vállalkozás szabadságát – hangsúlyozta.

Közölte: Simicska Lajosék első lépésként a munkaügyi és közigazgatási bírósághoz fordulhatnak, ha eltávolítják a plakátokat.

A technikai részletekkel szemben lapunknak Lomnici Zoltán alkotmányjogász azt hangsúlyozta: a Jobbik a plakátkampánnyal jogsértést követett el. Közlése szerint nincs olyan rendelkezés, amivel ütközne a törvénymódosítás, amely a kültéri kommunikációt kívánja szabályozni, és nem pártokra vonatkozik.

Hozzátette: a jogalkotó nem titkolt célja, hogy a pártfinanszírozást átláthatóvá tegye, és annak kifogásolása, hogy a városvédemi törvény kontextusában történt a szabályozás, az alaptörvény túlzottan megszorító, nem adekvát értelmezése.

Lomnici megjegyezte: azzal, hogy a parlamenti ellenzék nem támogatta a kormánykoalíciónak a pártfinanszírozás átláthatóságát szabályozó törvényjavaslatát, arról tett tanúbizonyságot, hogy nem céljuk a pártgazdálkodás transzparensebbé tétele.

Német vizit
Soros kegyeltjeivel találkozott és érintettként részt vett a Budapest Pride-on Michael Roth német Európa-ügyi miniszter. A szociáldemokrata politikus közösségi oldalán számolt be hétvégi látogatásáról, illetve hazánkról alkotott véleményéről. Ami az utóbbit illeti, sokkolónak nevezte a Soros-plakátokat, Magyarországot pedig nehéz partnernek. Ugyanakkor hangoztatta: fontos, hogy párbeszédet folytassunk egymással, ahelyett, hogy elbeszélnénk egymás mellett. Ennek jegyében találkozott az Amnesty International, a Menedék Egyesület, a Helsinki Bizottság, valamint a Mérték Médiaelemző Műhely és a Momentum Mozgalom vezetőivel, ám a kormány részéről egyedül Takács Szabolcs EU-ügyekért felelős államtitkárral.

 

Kárpáti András, Nagy Áron

 

Magyar Idők

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog