erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Rekordhosszú idén a Boldogasszony Zarándokvonat

Június 1-jén csütörtökön hajnali fél hat előtt pár perccel, hatodik alkalommal indul a Budapestről a Boldogasszony Zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba.

Az útrakelőket Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolattartásért felelős államtitkára búcsúztatja, köszöntőt és áldást mond Ft. Székely János Budapest-Esztergom Főegyházmegye segédpüspöke, a zarándokvonat lelkivezetője, énekről gondoskodik Pálmai Árpád, a zarándokvonat karnagya. A több mint ezer zarándok az elmúlt évtizedek leghosszabb szerelvényén utazik, amelyet a Szent Márton tiszteletére tavaly feldíszített mozdony húzza Magyarországon.

A zarándokok az áldás után utaznak Székelyföldre, a Kárpátok ölelte Gyergyói-medencébe. Útközben több helyen is hosszabb-rövidebb programok lesznek, Nagyváradra 11.18-kor érkezik a szerelvény, a zarándokok püspöki szentmisén vesznek részt a Szent László alapította püspökség Székesegyházában. Kolozsvárra várhatóan 15.25-kor fut be a vonat, ott rövid ünnepség lesz a vasútállomáson. Gyergyószentmiklósra 20.48-kor érkezik, a zarándokokat köszöntik a vasútállomáson, majd autóbuszokkal a városban és környékén található szálláshelyekre utaznak az itt leszállók. A Marosfőn és Csíkszentdomonkoson leszállókat a házigazdák viszik a szállásukra.

Az előző évek tapasztalatai alapján várhatóan mindenhol nagyszámú erdélyi magyar jön majd ki a fogadásokra, illetve a helyi egyházi és közéleti személyiségek is részt vesznek majd az ünnepségeken. A Boldogasszony Zarándokvonat szervezői ezúton is szeretettel hívják az érdeklődőket a zarándoklat további napjain is, június 2-án, 13 órától Gyimesbükkre, illetve június 4-én, pünkösd vasárnapján 8 órára, Gyergyószentmiklós főterére is. Mindkét helyen püspöki szabadtéri szentmisén vesznek részt és mindkettőre várják a helyieket és az oda érkező zarándokokat is.

Misszioturs

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog