Hogy otthon se unatkozzunk! Ma a Rijksmuseum

Rijksmuseum, Amszterdam

A holland aranykor művészetével, többek között Vermeer és Rembrandt munkásságáról tudhatsz meg többet, ha online sétát teszel az amszterdami Rijksmuseumban. Ide kattintson!

A Rijksmuseum (Rijksmuseum Amsterdam) Hollandia nemzeti múzeuma. 

 

A gyűjtemény alapítására a francia kormány utasította 1798-ban bábállamát, a Batáviai Köztársaságot. A Hágában létrehozott Nemzeti Múzeumba egyrészt az ország középületeiből gyűjtötték össze az értékesebb műtárgyakat, másrészt az adományozással, illetve kölcsönökkel is gyarapodott. Így például Amszterdam városa „adta kölcsön” 1808-ban Rembrandt két híres képét:

 

az Éjjeli őrjáratot és
A posztós céh elöljáróit (A rőfös céhmesterek, De Staalmeesters).
A párizsi (akkor éppen Napóleonról elnevezett) múzeum értékes márványszobrokat adott át.

 

Az első kiállítás 1800-ban nyílt. Az 1806-ban trónra lépett Louis Bonaparte kérésére a műkincseket átköltöztették az amszterdami Trippenhuisba, és a Nemzeti Múzeumból 1808-ban Királyi Múzeum lett. 1810-ben, a Holland Királyság beolvasztása után újabb átszervezéssel Hollandi Múzeummá alakították. 1863-ban írtak ki pályázatot egy, az impozáns gyűjteménynek megfelelő méretű és küllemű épület tervezésére, de egyik pályamunkát sem találták megfelelőnek, és a pályázatot érvénytelenné nyilvánították.

 

Az 1876-ban kiírt újabb pályázatot Pierre Cuypers nyerte gótikus és reneszánsz elemeket halmozó tervével. Az építkezést még abban az évben megkezdték; az új épület 1885. július 13-án nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A Trippenhuist a Holland Királyi Művészeti és Tudományos Akadémiának (KNAW) adták át. A hatalmas gyűjtemény egy részét a leideni múzeumnak adták át, más részét a hágai Mauritshuisnak. Ezután viszont beolvasztották a gyűjteménybe a régi szépművészeti akadémia múzeumát, a van der Hoop múzeumot; a gyarapodás azóta is folyamatos.

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog