Hétszázötven milliárd eurós mentőcsomagot javasol az Európai Bizottság a koronavírus okozta válság utáni helyreállításra – közölte a Twitteren Paolo Gentiloni, a bizottság gazdasági ügyekért felelős tagja, a bejegyzést a hvg.hu szemlézte. Az összeg kétharmada vissza nem térítendő támogatások formájában kerülne az országokhoz, a többi kétszázötven milliárd pedig kölcsönként lenne elérhető. A csomag finanszírozását az Európai Bizottság teljes egészében a tőkepiacról felvett hitelből kívánja megvalósítani. A hvg.hu szerint ez az első eset, hogy a brüsszeli testület az EU finanszírozását piaci forrásból kívánja biztosítani, ami komoly áttörést jelent az uniós integráció történetében. A portál szerényen csak uniós Marshall-tervként említi az ügyletet, örömükben azonban szemérmesen elsiklottak afelett, hogy az a bizonyos tőkepiaci hitel az az örökre szóló kölcsön, amelyet Soros György ajánlgat néhány hete az Európai Uniónak.
 

A Bloomberg a pénz elosztásáról is közöl részleteket, a portál szerint az olaszok 81,8 milliárd eurót kapnának, a spanyolok 77,3 milliárdot, Görögország 22,5 milliárdot, míg a franciáknak harminckilenc milliárd jutna. A kiszivárogtatás hírére az olasz állampapírok hozama gyors esésnek indult, a magyarázat erre az, hogy a bizottság által felvett hitel az elsőrendű hitelminősítés miatt is sokkal kedvezőbb feltételekkel történne meg. A javaslat azonban nemcsak a rosszabb piaci megítélésű, ugyanakkor aránytalanul súlyos problémákkal küzdő dél-európai országok számára jelent megkönnyebbülést, de a gazdaság helyreállítására a legnagyobb forrásokat szánó Európai Központi Bank számára is.

 A bizottság költségvetési javaslatát szerdán délután az Európai Parlamentben mutatja be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Akkor derül ki az is, hogy Magyarország mekkora forrást kaphat, illetve hogy a bizottság hogyan tervezi visszafizetni a hitelt. A Politico által megszellőztetett javaslat szerint, a hitelek visszafizetését nem a tagállamok forrásaiból, hanem közös adók kivetésével, illetve a szén-dioxid-kvóta-kereskedelemből származó bevétel növelésével képzelnék el. A magyar kormány – ahogy a német is – élesen ellenzi a közös adókat.

Forrás: hvg.hu/Wikipedia/Pesti Srácok. Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog