Iohannis levesébe is bele köphet a koronavírus


Fotó: presidency.ro

Lapértesülés: Iohannis letett az előrehozott választásokról

A koronavírus-járvány felboríthatja Romániában a teljes választási évet: Klaus Iohannis államfő letett az év végén esedékes parlamenti választások előrehozásáról, de még az is lehetséges, hogy a júniusi önkormányzati választásokat is el kell halasztani - írta szerdai számában a kormánypárthoz közel álló Adevarul.

 

A november óta kormány lévő jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) arra készült, hogy Florin Citu miniszterelnök-jelölt régi-új kormányát nem fogja megszavazni a parlamentben, de a - Romániát a több mint egymilliós olaszországi román diaszpóra révén fenyegető - koronavírus-válság miatt mégis valószínűvé vált, hogy a csütörtöki bizalmi szavazáson a törvényhozók többsége a kabinet beiktatására szavaz majd.
Az Adevarul úgy tudja: a Citu-kabinetre mindenképpen "áldozati kormányként" tekint a PNL és a párt éléről államfővé választott Iohannis. Az államfő a parlamenti választások után inkább Ludovic Orban pártelnököt bízná meg kormányalakítással. Ha csak novemberben lesznek parlamenti választások, és a szociális gondok addig kikezdik a PNL népszerűségét, Citu magára fogja vállalni a kudarc politikai felelősségét, hogy megmentse pártja választási esélyeit - írta a lap.
A jelenlegi parlamentet uraló, ősz óta ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) megosztott az előrehozott választások kérdésében: Marcel Ciolacu pártelnök elvileg szeretné az alkalmat felhasználni arra, hogy megszabaduljon Liviu Dragnea volt PSD-elnök embereitől, de a szociáldemokrata törvényhozók többsége inkább kitöltené mandátumát. Az Adevarul szerint most már a parlament feloszlatását korábban szorgalmazó kisebb jobbközép pártok is azon az állásponton vannak, hogy az egészségügyi válság közepette teljes jogkörrel működő kormányra van szüksége az országnak, és véget kell vetni a kormányválságnak.
De nemcsak a parlamenti választások előrehozásának valószínűsége csökkent: az is kérdésessé vált, hogy a júniusban esedékes önkormányzati választásokat meg fogják-e időben rendezni Romániában.
Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnök a lehetséges dátumokról - június 14., 21., vagy 28. - egyeztetett kedd este a pártokkal. A megbeszélésen a koronavírus-járványra hivatkozva többen azt javasolták, hogy csak ősszel rendezzék meg a helyhatósági voksolást is. Ennek azonban kétséges a jogi háttere. A polgármesterek négyéves megbízatása ugyanis június közepén lejár, és a parlamentnek pontosítania kellene azokat a törvényeket, amelyek tisztázzák, milyen rendkívüli helyzetekben és mennyi időre hosszabbítható meg az önkormányzati vezetők mandátuma. (MTI)

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog