A gazdaságot is kikezdte a koronavírus

Egyre nagyobb gazdasági károkat okoz a koronavírus-járvány Ázsiában és Európában egyaránt, az Európai Unió turizmusában komoly bevételkiesést okozott a kínai turisták elmaradása.

 

Az Európai Unió idegenforgalmának havi 1-1 milliárd euró bevételkiesést okozott januárban és februárban, hogy elmaradtak a kínai turisták. Az adatot ismertető Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos azt mondta, hogy január óta csaknem 2 millió külföldi turista maradt távol Európától, többségük kínai.

A járvány európai terjedésének legújabb áldozata az amerikai Nike sportszergyártó, amely hétfőn bejelentette, hogy a hollandiai Hilversumban található európai központját két napra bezárja, miután egyik ott dolgozójuknál kimutatták a koronavírust.

A hollandiai Nike-központban 80 országból csaknem 2 ezren dolgoznak.

Hétfőn a Hyundai Motor dél-koreai járműgyártó azt közölte, hogy februárban egy évtizede legalacsonyabb szintre esett az értékesítése globálisan.

A Hyundai az első a nagy járműgyártók közül, amely ismertette februári adatait és a szakértők szerint jól jelzi, hogy milyen károkat okozhatott az ágazatnak a koronavírus: februárban 275 ezer 44 járművet adott el világszerte, 13 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál.

Nyögik a koronavírus hatását Makaó kaszinói is, amelyeknek a bevétele februárban éves összevetésben csaknem 88 százalékkal, 386,5 millió dollárra csökkent.

Makaó a 16. század közepétől portugál irányítás alatt állt, a 19. század végétől portugál gyarmat volt, ezt követően 1999-ben került vissza a Kínai Népköztársaság fennhatósága alá, és Hongkonghoz hasonlóan Kína különleges igazgatású területének számít.

Mivel a szárazföldi Kínában tilos a szerencsejáték, legnagyobb számban kínaiak látogatják Makaót. A koronavírus megjelenése és a hatóságok szigorú utazáskorlátozó intézkedései miatt februárban megcsappant a Kínából érkező szerencsejátékosok száma, miközben komoly csapást mért az ágazatra az is, hogy a kaszinókat február 20-áig két hétre bezáratták, hogy megakadályozzák a vírus terjedését. A kaszinók azóta újranyitottak, de a korábbiakhoz képest elenyésző a játékosok száma.

Londoni elemzők: Várhatóan 5 százalék alatt lesz az idei kínai növekedés

Londoni makrogazdasági elemzők szerint az új típusú koronavírus terjedésének megfékezésére hozott kínai korlátozó intézkedések miatt a kínai gazdaság idei növekedési üteme valószínűleg nem éri el az 5 százalékot.

Az egyik tekintélyes londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics hétfőn ismertetett friss, módosított előrejelzéseket tartalmazó tanulmányában hangsúlyozza, hogy a járvány visszaszorítására tett kínai lépések kezdenek jelentős eredményeket hozni: március első napján 202 újonnan azonosított koronavírus-fertőzéses esetről számoltak be a hatóságok az egy héttel korábban bejelentett több mint kétezer után.

A kínai kormány és az üzleti szektor által tett válaszlépések azonban februárban hatalmas visszahúzó erőt gyakoroltak a kínai gazdaságra.

Az Oxford Economics londoni elemzői közölték: az eddig ismertté vált aktivitási mérőszámok alapján 1,5 százalékponttal 2,3 százalékra rontották a kínai hazai össztermék (GDP) idei első negyedévi éves növekedésére szóló prognózisukat, és az idei év egészére 4,8 százalékos növekedéssel számolnak a kínai gazdaságban.

MTI

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog