Ma délután Soros György kilóra megveszi az Európai Uniót

Hétszázötven milliárd eurós mentőcsomagot javasol az Európai Bizottság a koronavírus okozta válság utáni helyreállításra – közölte a Twitteren Paolo Gentiloni, a bizottság gazdasági ügyekért felelős tagja, a bejegyzést a hvg.hu szemlézte. Az összeg kétharmada vissza nem térítendő támogatások formájában kerülne az országokhoz, a többi kétszázötven milliárd pedig kölcsönként lenne elérhető. A csomag finanszírozását az Európai Bizottság teljes egészében a tőkepiacról felvett hitelből kívánja megvalósítani. A hvg.hu szerint ez az első eset, hogy a brüsszeli testület az EU finanszírozását piaci forrásból kívánja biztosítani, ami komoly áttörést jelent az uniós integráció történetében. A portál szerényen csak uniós Marshall-tervként említi az ügyletet, örömükben azonban szemérmesen elsiklottak afelett, hogy az a bizonyos tőkepiaci hitel az az örökre szóló kölcsön, amelyet Soros György ajánlgat néhány hete az Európai Uniónak.

És a képviselőház nem szavazta le a tervezetet, amely hivatalos magyar ünneppé nyilvánítja március 15-ét

 

Igaz, egyáltalán nem is szavazott róla.

Zavar támadt az erőben a román parlament környékén. Miután az elmúlt hetekben a Klaus Iohannis államfő által útjára indított magyarellenes uszítóhadjárat részeként villámgyorsan elutasították a Székelyföld autonómiastatútumát, majd ugyanolyan sebességgel ünnepnappá nyilvánították a trianoni diktátum aláírásának évfordulóját, szerdán lelassult a gépezet, és nem utasították el azt a tervezetet, amely hivatalos ünnepnappá nyilvánítaná március 15-ét a Romániában élő magyarok számára.

A pofátlanságnak a mioritikus vidéken nincs határa (Szijjártó Péter és Bogdan Aurescu találkozó)


A képnek szimbolikus értéke is van az alábbival összehasonlítva (ha két fél megbízik egymásban nincs szükség maszkra)

Szijártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden román hivatali partnerével, Bogdan Aurescuval tárgyalt Bukarestben.

Magyarország kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködést akar építeni Romániával, és a világjárvány idején megtapasztalt ésszerű együttműködést szeretné továbbfejleszteni - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Bukarestben. Ezzel szembe román partnere követelőzéssel állt elő, hogy a budapesti kormány állítsa le az erdélyi magyarok gazdasági megsegítését. Követeli, hogy az ide irányuló gazdasági segítségek elosztása ne etnikai és területi alapon történjenek, hanem egyenlő arányban a románok és magyarok között. (Vagyis a bénázó román kormány helyett Budapest segítse a románokat a szerkesztő megjegyzése.)

Iohannis levesébe is bele köphet a koronavírus


Fotó: presidency.ro

Lapértesülés: Iohannis letett az előrehozott választásokról

A koronavírus-járvány felboríthatja Romániában a teljes választási évet: Klaus Iohannis államfő letett az év végén esedékes parlamenti választások előrehozásáról, de még az is lehetséges, hogy a júniusi önkormányzati választásokat is el kell halasztani - írta szerdai számában a kormánypárthoz közel álló Adevarul.

A Szír helyzet (Fegyvernyugvásról egyeztek)


Recep Tayyip Erdogan és Vlagyimir Putyin sajtóértekezletre érkezik a moszkvában folytatott tárgyalásuk után 2020. március 5-én.
Fotó: Pavel Golovkin / MTI

 Ankara március 1-jén jelentette be, hogy Tavaszi Pajzs fedőnéven hadműveletet indított a szíriai kormányerők ellen az északnyugati Idlíb tartományban, amelyet Damaszkusz az orosz légierő segítségével akar visszaszerezni az ellenzéki fegyveresektől. A török offenzíva a szomszédos Aleppó tartományra is kiterjedt, ott egy katonai repülőteret "tett használhatatlanná" a hadsereg.

Öngólt rúgott Erdoğan?

Heti tükör. Erdoğan túlfeszítette a húrt a szíriai játszmában, és 33 török katona esett áldozatul e geopolitikai játszmának. De működhet-e a Nyugat megzsarolása? Elkerülhető-e Moszkva és Ankara nyílt konfliktusa? Átírja-e Idlíb a geopolitikai erőviszonyokat?

Az elmúlt hét legfontosabb geopolitikai mozzanata kétségkívül a szíriai Idlíb körül kiéleződött feszültség, amely a 33 török katona halála után a háború eszkalációjának, és Ankara és Moszkva nyílt szembenállásának a veszélyével fenyeget. A harcok egyre kiterjedtebbek, és a proxy háború a konfliktusban érdekelt hatalmak közvetlen összecsapásaiba torkollhat.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog