erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

A szegedi világfi (Díjnyertes film Szent- Györgyi Albertről a közmédiában)

2017. december 10-én lesz 80 éve, hogy Szent-Györgyi Albert átvette az orvosi Nobel-díjat. A Duna World fődíjas alkotással tiszteleg a kiváló tudós emléke előtt.

 

 Nyolc évtizede vehette át Szent-Györgyi Albert Szegeden folytatott kutatásaiért a Nobel-díjat. Az évfordulóra a Duna World Egy világfi Szegeden címmel mutatja be Sári Zsuzsa dokumentumfilmjét. Az 52 perces mozi 2007-ben készült, és a 2010-es 41. Magyar Filmszemlén tudományos ismeretterjesztő kategóriájában fődíjat kapott

Jóllehet, Magyarország számtalan Nobel-díjas tudósát tartja számon, Szent-Györgyi Albert neve azért mégis kitűnik a sorból: hazai kutatásaiért találták méltónak a kitüntetésre. Nehéz a kiváló elme hosszú életét összefoglalni, egyszerre volt világpolgár, katonaorvos és igazi hazafi. A tudós, akinek világraszóló felfedezéseit kétkedve fogadták, a tanár, aki hitte, hogy a tudományt és a művészetet átélni kell.

Mások a sportemberre emlékeznek, aki vallotta, hogy a test karbantartása a szellemet is fölszabadítja. A szebbik nem a férfira tekint, aki után összesúgtak a nők.

Szent-Györgyi Albert az egyetlen magyar orvosi Nobel-díjas, aki hazai kutatásaiért vehette át a szakma legnagyobb elismerését. A világsajtó akkoriban Magyarország és Szeged nevét visszhangozta, hírneve azóta sem halványult.

Sári Zsuzsa érzékenyen árnyalja filmjében azt a kulturális, az idegenekkel szemben végletekig tartózkodó és ezért kissé önhitt, címzetes urak vezette akkori szegedi miliőt, ahová csak hosszas udvarlást követően – Klebelsberg kultuszminiszter hívására – csöppent a világjáró Szent-Györgyi Albert - méltatja kritikájában a fődíjas alkotást Fekete Zsuzsa. - A filmből kiderül, hogy az angolszász szokásokkal felvértezett, és ezért különös, pipázó, automobilozó, a szokásjogokkal nem sokat törődő Szent-Györgyi Albertet kezdetben nem igen szívlelték a dél-alföldi városban; nem értették, miért nem köt nyakkendőt, miért tegeződik a hallgatókkal és miért nem kéri számon szóról szóra a képleteket. Egyszóval, fura pasas volt ez a Szent-Györgyi a szegediek szemében"

 Operatőr: Herner Donát

Vágó Csepregi János

Szerkesztő-rendező: Sári Zsuzsa

 Adás: december 10., vasárnap (Duna World  13.55)

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog