erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

„Gyimilcsektűl munda neki élnie”*

Őshonos gyümölcsök a Kvartettben


Som

A V4 országok közös produkciójában ezúttal a gyümölcsök kerülnek terítékre. A néző olyan értékes fajtákkal ismerkedhet meg, amelyeket az utolsó pillanatban mentettek meg az emberiségnek.

 

 Őshonos értékeink címmel jelentkezik december 7-én a Kvartett, a Visegrádi Négyek közszolgálati televízióinak közös magazinja. A műsor őshonos gyümölcsfajtákat idéz fel, és egyúttal azt a pótolhatatlan veszteséget is bemutatja, amelyet az elmúlt századokban a termesztésből való kiszorulásuk okozott. Pedig hagyományos gyümölcsfákról regélnek, amelyek régen szinte minden kertben, sőt úton-útfélen ott magasodtak, ízletes és vitamindús táplálékot kínálva a lakóknak. Emellett értéküket tovább növelte a feldolgozásuk számtalan lehetősége. A remény felcsillant, például a "gyümölcsmentő" pórszombati erdész és a szlovák Pangea Polgári Társulás a kihalófélben lévő fajták megmentésére törekszenek.

Csehországban is találtak jó példát: újra ültetnek berkenyefákat, hiszen nemcsak gyümölcsük gyógyító erejű, de a faanyaguk is sokrétűen felhasználható. A lengyel somfák és bokrok  több mint száz évig termőképesek, és van olyan fa, amelyről egy mázsányi termést is le lehet szüretelni. A Bolestraszycei Füvészkertben található sokéves ültetvény az egykori igazgató munkájának eredménye, aki még a 80-as években som magokat és csemetéket hozott ide régi kastélyparkokból.

 

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Adás: december 7., csütörtök (Duna 7.20)

Ismétlés: aznap (Duna World 15.45)

  

*Halotti beszéd

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog