erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Dunántúli megmérettetés Keszthelyi és tatabányai Páva-válogatók a Dunán

A Fölszállott a páva kedvelői újabb versenyzőkkel találkozhatnak november 3-án. A keszthelyi és a tatabányai területi válogatókon számos külhoni szereplő is küzd a továbbjutásért.

 

 Újabb állomásához érkezett a Fölszállott a pávanépzenei és néptánc tehetségkutató verseny. Az MTVA és a Hagyományok Háza közös rendezvénye még a területi válogatóknál tart, ezúttal két dunántúli városból, Keszthelyről és Tatabányáról jelentkezik a közmédia. Igazán bő a kínálat, hetvenöt induló műsorszámaiból kapnak ízelítőt a nézők. Ezúttal népes külhoni csapat is „ringbe száll”, tizenöt formációért-versenyzőért izgulhatunk a képernyők előtt.

A Nyugat-Balaton, - a lokálpatrióták szerint - a Balaton fővárosában, 31 műsorszámban 180 ifjú tehetség mutatkozik be a Dél-Dunántúli régióból és külhonból. Az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes egy somogyi betyártánccal kötődik a helyszínhez és adja meg a műsor alaphangulatát, a döntnökök nemcsak a fürge lábaikat, de a míves éneküket is értékelik. A szerelem ezúttal is főszerepet kap a fellépők lelkében, erre a műsorvezető, Morvai Noémi is felhívja a figyelmet.

A beszélgetésekben vágyak, remények és sorsok is megfogalmazódnak. A magyarkanizsai cserfes Nagy Dorottya és párja, Bálint Gergely Magyarországon szeretne továbbtanulni, a Hüse házaspár egykor a táncban talált egymásra. Veres Michaela ugyan Szombathelyen tanul, de hűen őrzi, s osztja meg mindenkivel pusztinai ősei dallamkincsét. Szerda Ákos óbecsei énekes nemcsak szép hangjával, de kedves egyéniségével is felhívja magára a figyelmet, az ugyancsak délvidéki, kisoroszi Ördög Lórántot kisebbségi léte és a vidék gazdag hagyományai is motiválják a zenélésben. A Csantavéri Medicus tamburazenekar bemutatkozásán érződik, hogy élvezik hangszerüket, örömmel játszanak. „Úgy zuhogott a banda, mint a záporeső” – értékeli a felvidéki Pósfa zenekar fellépését Agócs Gergely zsűritag.

A fellépők a város számos helyén csinálnak kedvet a műsorhoz, s a film végi ünnepélyes felvonuláson a nézők is megtudják a továbbjutók kilétét.

A tatabányai mozi stílusosan egy bányában kezdődik, sőt a legények a csillék és bájos lányok társaságában táncra is perdülnek.

A negyvennégy induló között a külhoniak sorát Pastorek Cynthia Éva nyitja meg, a roma származású, ógyallai énekes kalotaszegi dallal bűvöli el a közönséget, Petro Krisztina, Nagymegyerből érkezett, s büszke, hogy Felvidék „legmagyarabb városát” képviselheti. A két szép hangú pacsirta után egy tüzes táncot lejtő táncos, Saróka Bence jelentkezik be Érsekkétyről, bemutatva, hogy a tánchagyomány is élénken él a lévai járásban. E vidék valóban gazdag tehetségekben, ezt bizonyítja Nagy Csomor Andrásés zenekara, a banda a szomszédos Nagyölvedet képviseli a nemes vetélkedőn.

Török Noémi a délvidéki Bácsfeketehegy küldötte, s a kiváló bácskai népdal előadása mellett a népek békés egymás mellett éléséről is hitet tesz.

A dunántúli forduló után a jövő héten az utolsó, hajdúböszörményi és mikházai (Felső-Nyárádmente) válogatóba kapcsolódhatnak be a nézők.

 

Adás: 2017. november 3. (Duna 20.25) A vágatlan produkciók megtekinthetők:

www.mediaklikk.hu/pava

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog