erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Ki van a négy kerék Kvartett magazin a közmédiában

Érdekes történelmi összeállítással jelentkezik csütörtökön a Kvartett. A V4 országok közös produkciójában csatamezőről, kastélyokról és rusztikus faluról készült filmek peregnek.

 

 A Kvartett – Ahol a múlt kísért október 12-ei műsorában visszaforgatja az idő kerekét. A cseh stáb a történelmet idézte meg, s az austerlitzi csata helyszínére látogatott. A mai Csehországban fekvő harcmezőn Napóleon seregei 1805-ben fényes győzelmet arattak az összevont osztrák-orosz haderővel szemben. A megszégyenítő vereség nyomán az osztrákok a pozsonyi prímási palotában írták alá a békepaktumot.

A szlovákok  legnagyobb  büszkeségei közé tartoznak  Csicsmány  festett  falú  faházikói, ahol a szakemberek azon dolgoznak, hogy az ősök által rájuk hagyományozott motívumvilág  az UNESCO Világörökség része legyen.

Számos  lengyel  főúri család  élete kötődik Łańcut kastélyához, amely kitűnő állapotban maradt fenn, és páratlanul gazdag műtárgy-gyűjteménnyel várja a látogatókat.

De maradjunk még a főúri lakoknál! A múlt szelleme kísért a legnépszerűbb  magyar királyné, Sissi  kedvenc lakóhelyén, a gödöllői  Grassalkovich-kastélyban is, amelynek javarésze eredeti pompájában idézi a békeidőket.

 A Kvartett az egyetlen olyan állandó, közös magazinműsor, amelyet  2000 óta készítenek  és sugároznak  a V4 országok  – Lengyelország, Cseh Köztársaság, Magyarország és Szlovákia - közszolgálati televíziói. Minden adásnak van egy fő motívuma, amelyet a négy ország újságírói feldolgoznak. Az országok - közös főcímmel, grafikai arculattal - a saját nyelvükön  készítik el a négy riportból álló összeállítást.  A műsor havonta egyszer, 26 percben jelentkezik, nem politizál, hanem a szépségekre és az érdekességekre hívja fel a figyelmet. 

 

 

 

 

 

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

 

Adás: október 12., csütörtök (Duna 7.15)

 

Ismétlés: aznap (Duna World 15.45)

 

 

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog