erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Giling-galang és a Muzsikáló Erdő

Az Alpok-Duna-Adria adásának beharangozója

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsorának nyári kínálatát a színek kavalkádja jellemzi: kánikulában, s a borongós időben egyaránt üdítő!

 

Az Alpok-Duna-Adria magazinműsort minden ország azonos tartalommal, a saját nyelvén készíti el. A félórás adásokat a résztvevők kéthetenként sugározzák, ezúttal a frissítő nyári témákon a sor.
Jóllehet, Magyarország kis ország, a minőségi harangöntés tekintetében mégis nagyhatalomnak számít. Gombos Miklós aranykoszorús harangöntő mester elődei a 19. század  közepén  Budapesten alapították meg az első üzemüket. A leszármazottak pedig, dacolva a rendszerek és politikai határok változásával, mindmáig fenntartották a híres-neves  műhelyt.  Kik ezek a  „haranglelkű” emberek, honnan van  a  küldetéstudatuk,  amely  az immár hatodik generációban is megtartja tradícióit?
A harang is hangszer ugyan, de most térjünk át kivételesen „vasból a fakarikára”— a fából készült instrumentumokra. Nap, mint nap olyan hangszerek szólalnak meg világszerte a színházakban és a koncerttermekben, amelyeket Itália északkeleti részén, az osztrák határ közelében lévő Tarvisio környéki ősrégi erdőségek különleges fáiból készítettek.  Az itt honos vörösfenyő  igen értékes és kiváló alapanyagul szolgál főként a húros hangszerek készítőinek. Ezért hívják az egyik környékbeli túraútvonalat „Muzsikáló Erdőnek”.
Szlovéniának csak  46 kilométernyi tengerpartja van, mégis sokan írták be nevüket  a tengerészet történetébe. Egyesek  a hajóiparban  mások a vitorlássportban  alkottak nagyot.  S hogy hol nevelkednek a jövő bajnokai?  A Szlovén TV  stábja ellátogatott a legfiatalabb vitorlázók edzésére, akik a legalapvetőbb és legelterjedtebb osztályban,  az optimist osztályban tanulják a vitorlázás alapjait.

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Adás: július 13., csütörtök  (Duna – 7.45)
Ismétlés: aznap (Duna World 15.25)

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog