erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Szeretetmenü


Partiumi kezdeményezésről a Térképben

Térkép: egy szatmárnémeti étteremben nem a profit a meghatározó, vezetőinek célja, hogy munkát adjanak az állami intézményekből 18 évesen utcára kerülteknek.

 

Románia megoldandó gondja, hogy az árvaházakban nevelt fiatalok 18 éves koruk után kikerülnek az intézményekből, s egzisztenciális helyzetük legtöbbször reménytelen. Szatmárnémetiben egy fiatalokból álló csapat próbál megoldást találni az áldatlan helyzetre, lakásokat vásároltak a fedél nélküliek elhelyezésére, és munkahelyről is gondoskodnak számukra. Legutóbb gyorséttermet és nyári kertet nyitottak a városközpontban.

A Térkép stábja egy átlagosnak tűnő büfébe látogatott, ahol miniatűr képek segítségével lehet ételt rendelni; a gyorsétterem konyháján ugyanis siketnéma fiatalok dolgoznak. A Freres Egyesület olyan fiatalokat - nemzeti és vallási hovatartozástól függetlenül - karol fel, akiket kirekesztett magából a társadalom. A vállalkozást nem üzleti célok mozgatják, a megálmodói segíteni szeretnének az elesett réteg felnőtté válásában.

Azzal, hogy betérnek hozzánk az emberek, támogatnak a szociális vállalkozás fenntartásában – beszél az étkezdéről Jean-Philippe Legaut, az Egyesület vezetője. - Minden egyes megvásárolt kávéval, szendviccsel segítik a fiatalokat abban is, hogy a társadalom hasznos tagjainak érezzék magukat.”

A nézők megismerhetik Christinát, akit gyerekként tett utcára a családja, mert nem tudták elfogadni az, hogy lányuk fogyatékkal él. Helyzete még inkább kilátástalanná vált, amikor 18 éves kora után el kellett hagynia a gyerekvédelmi rendszert. Hathatós segítség, hogy a gyorsétteremben dolgozhat, adottságai miatt ugyanis, nem tudott elhelyezkedni máshol.

A szatmárnémeti egyesület munkája példaértékű Erdélyben, hiszen a lelkes csapatnak és a közösségi összefogásnak köszönhetően egy jól működő szociális háló alakult ki az árva fiatalok számára.

Szájról szájra terjed a nyári kertnek a híre, a számos külföldi turista is felkeresi az étkezdét, s viszi el a nemes kezdeményezés sikerét a világba.

Adás: 2017. július 1. (Duna 11.25)
Ismétlés: másnap (Duna World 10.35)
Készítették: Egyedi Bernadette, Egyedi Zsolt
Műsorvezető: Gál Emese
Szerkesztő: Véber Franciska
Felelős szerkesztő: Merkl László

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog