erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Dunán innen, tengeren túl (Népzenei csemegék a Bartókon)

Stílusosan, az Orfeusz napjával kezdődő héten (június 12.) a Bartók rádió népzenei műsora igazi különlegességekkel kedveskedik hallgatóinak. A neves zenetudósra, Vikár Bélára  sorozattal emlékezik, ellátogat a Vajdaságba és az Alföldre, és Tunézia napsütötte tájainak dallamai is felcsendülnek. (A Bartók rádió az interneten, a http://www.mediaklikk.hu/bartok/ oldalon érhető el.)

 

A Bartók rádió déli, népzenei sávjában szerdán egy kevésbé ismert műfajt ismerhetnek meg az érdeklődők. A XIX. század második felétől egészen az 1960-as évekig a vonósbandák mellett a tamburazenekarok is nagy népszerűségnek örvendtek. A közhiedelemmel ellentétben azonban nemcsak a délszláv nemzetiségek által is lakott déli országrészekben, hanem a Dunántúl és az Alföld számos egyéb területén is népszerűek voltak. A 14-ei adásban a hazai és vajdasági revival tamburabandák mellett egy-két archív felvétel is elhangzik (Népzene-itthonról, 12.05).

Csütörtökön a tunéziai dalszerző-énekesnő, Emel lemezeit teszik fel a korongra. Emel Mathlouthi (az alsó fotón) Tunéziában született, de 2008-ban elhagyta el az országot. Először Franciaországban élt, majd két éve New York-ba költözött. Emel egyik különleges értéke az érzelmeket gazdagon kifejező hangszíne. Művészetében az elektronikus tánczenék, a tunéziai hagyományokkal, ősi szakrális transz-zenei formákkal és a jazz elemeivel ötvöződnek (Népzene-újragombolva, 12.05).

A műsor sorozattal emlékezik Vikár Lászlóra, a májusban elhunyt zenetudósra, pénteken a harmadik rész következik. Vikár a keleti utak előtt és után a Kárpát-medence területén is jelentős mennyiségű népzenei anyagot gyűjtött, Kodály megbízása épp a karádi monográfia megírása mellől ragadta ki 1957-ben. A magyar gyűjtéseket az MTA Népzenei Kutatócsoportjának tagjaként, mint Kodály aspiránsa végezte. 2003-ban a Hagyományok Háza kiadta az 1952. január 17-től 1964. május 1-ig vezetett László gyűjtőnaplóját "Dunán innen, Dunán túl" címmel, amit az adásból a hallgatók is megismerhetnek (Népzene-Sebő, 12.05).

Virágvölgyi Márta neve összefonódott a táncházmozgalommal. A kiváló szakember hegedűs, hegedűtanár, népzenegyűjtő, emellett a Hangszeres népzenei példatár - Népzenei füzetek sorozat egyik szerzője is. Több mint negyvenéves pályafutása során számos olyan lemez is készült, amelyen különböző zenekari formációkban hallható játéka. A szombati adás szerkesztője e felvételekből válogat (Népzene-itthonról, 12.05).

 

Az adás az interneten, a http://www.mediaklikk.hu/bartok/ oldalon érhető el.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog