erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Tavaszi filmzsongás

A Közmédia Duna és M5 csatornája idén tavasszal üde csokrot nyújt át nézőinek izgalmas, művészi igénnyel készült filmalkotásokból. A remek mozik valódi kikapcsolódást ígérnek, egyaránt szépítve meg a hétköznapi és hétvégi estéket.

 

A közmédia nézői a tavaszi időszakban estéről estére moziélményt nyújtó alkotásokkal szépíthetik meg estéiket.

Nyár elejéig, csütörtök esténként az M5 csatornán, a Woody Allen-sorozat keretében a kiváló rendező, író és színész alkotásait tekinthetik meg hétről hétre. A rövid bevezető után a Hollywoodi történet című alkotás következik, forgatókönyvét és rendezését is a kiváló szakember jegyzi2002-ben a Cannes-i Filmfesztivál nyitófilmje a volt, s írója, főhőse, és rendezője, Woody Allen, életműdíjat kapott. Ez a fergeteges paródia a filmesek hóbortos életéről szól. A főbb szerepekben: Woody Allen (Val Waxman), Téa Leoni (Ellie), George Hamilton (Ed), Treat Williams (Hal Jaeger), Peter Gerety (pszichológus), Mark Rydell (Al Hack) látható (M5, 2017.05.18., 21.05 és 21.10.).

A Hideg napok Bácskában játszódik, 1942. januárjában, a Cseres Tibor művéből készített filmalkotást Kovács András rendezte 1966-ban. A magyar honvédség főtisztjei a szerb partizánok felkelésétől tartva razziát rendeltek el a vidéken, melynek során szerb és zsidó polgárokat lőttek a Dunába. Előtűnik az örök kérdés: mennyiben tehető felelőssé a katona, aki parancsot hajt végre? Kiváló színészek sora játssza a szerepeket, Latinovits Zoltán, Darvas Iván, Szilágyi Tibor, Szirtes Ádám. A női szerepeket többek között Bara Margit, Vass Éva, Psota Irén és Horváth Teri alakítja. (M5, 2017.05.19., 21.10).

Vasárnap este a Fehér pokol című mozi rendkívül izgalmas világba kalauzolja a nézőt. A 2011-ben készült kalandfilmet Joe Carnahan rendezte, aki főszereplőjével, Liam Neesonnal már előző akciófilmjében, A szupercsapatban is együtt dolgozott. John Ottway (Liam Neeson) Alaszkában dolgozik, a feladata, hogy megölje azokat a farkasokat, amelyek veszélyt jelentenek az olajfúró állomás munkásaira. Egy másik helyszínre tartva, a munkáscsoport repülőgépe lezuhan a hófedte vadonban. A túlélők hamarosan rájönnek, hogy a civilizációtól elzárva teljesen magukra vannak utalva. Megkezdődik a kis csapat küzdelme az életben maradásért (Duna, 2017.05.21., 22.20).

A Templom a dombon  – egy profán ima a békéért- szerb–szlovén filmdráma, egy nagyjátékfilm a délszláv háború utóhatásairól. Napjaink egyik legméltatottabb szerb szerzője, Srđan Golubović  ezúttal klasszicizáltan, méltóságteljesen dolgozza fel hazája traumáját. A háborús drámák kelléktárát használja – igaz, a véres csaták bemutatása helyett végig az emberi sorsokra, a karakterdrámára összpontosít (szemelvény Szabó Ádám kritikájából). A mozi rendezője, Srđan Golubović többek között elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál - Ökomenikus Zsűri Díját, továbbá a Szarajevói Filmfesztivál - a legjobb rendezőnek járó Közönségdíját is. (M5, 2017. 05. 28., 21:20

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog