További információért kattintson a képre.

 

erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Felemelő művészet

A Jelenlét, roma kulturális magazin február 12-ei adása két értékes kezdeményezésnek is hangot ad. A Részvételi színház drámapedagógiai programja öt település hátrányos helyzetű lakóit szolgálja, a másik riport az autentikus cigánytáncok fiatal kedvelőit szólaltatja meg.

 

Hetente, vasárnaponként jelentkezik a Jelenlét, roma kulturális magazin. E héten a roma kultúra ifjú művelőit állítja a középpontba; a világot jelentő deszkákról készült Pilisy Csenge összeállítása. A „Sajátszínház.org” program részeként a Borsod megyei Szomolyán dokumentum színházi előadásra készülnek helyi roma nők főszereplésével. A színi bemutató a szereplők saját történeteiből építkezik, az izgalmas munka félidőhöz érkezett. Mivel az anyaggyűjtési, felkészülési, társulatépítő folyamat is közérdeklődésre tarthat számot, így a budapesti szakemberekből és helyi közösségszervezőkből álló stáb úgy döntött, hogy  szeretné megmutatni a nyilvánosságnak az eddig végzett munka eredményeit. Az elmúlt hat hónapban szomolyai és sályi nők történeteit dolgozták fel a szociodráma és a digitális történetmesélés módszerével, s a kétségtelenül érdekes életsorsok színpadra kívánkoznak. 
Zsoldos Barna Nagyecsedre látogatott. A településen nagy hagyománya van a cigány táncnak, amit a kisgyermekek otthon a nagyobbaktól és a felnőttektől tanultak meg. Az utóbbi 20-25 évben a cigány közösségek élete is megváltozott, így nemcsak otthon tanulják meg a tánclépéseket, hanem iskolákban, művelődési központokban szervezett keretek között is. Nagyecseden Erősné Balogh Szilvia több generációval foglalkozik. A tanulásban is példát mutat, ugyanis főiskolai diplomával a zsebében tanítja a roma fiatalokat. Az elkötelezett pedagógus egyben neveli is a táncosokat: hangsúlyozza a tudás szerepét az érvényesülésben, a felemelkedésben.

Adás: Kossuth Rádió (vasárnap 19.06)
Szerkesztő: Füredy Zsolt

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog