Loading

A Miniszterelnökség segítséget nyújt a KMKSZ székházának helyreállításához

– MTI, Magyar Idők, kormany.hu, Lokál, propeller.hu, Webrádió, Kárpátinfo, fidesz.hu, Pannon RTV, vs.hu

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága segítséget nyújt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székházának helyreállításához - áll Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár és Grezsa István kormánybiztos keddi közös közleményében. A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága döbbenten áll a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség központi irodáját kedd hajnalban ért támadás előtt és a leghatározottabban elítéli azt - fogalmaznak. Mint írják, Magyarország kormánya minden támogatást megad és minden szükséges forrást haladéktalanul biztosít a károk mielőbbi helyrehozása és annak érdekében, hogy a kárpátaljai magyarság érdekeinek képviseletét ellátó KMKSZ a lehető legrövidebb időn belül folytathassa munkáját.

 

Szijjártó az ukrán helyzetről egyeztetett az EBESZ kisebbségi főbiztosával

– MTI, Magyar Idők, kormany.hu, Lokál, KárpátHír, karpatalja.ma

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden fogadta Lamberto Zanniert, az EBESZ kisebbségi főbiztosát, a felek megvitatták az ukrán helyzetet - közölte a tárca az MTI-vel. Mint írták, Szijjártó Péter megállapította, hogy Ukrajna továbbra sem hajtja végre a Velencei Bizottság ajánlásait és továbbra sem kezdte meg az előírt konzultációkat az ukrán oktatási törvény végrehajtásáról. Úgy vélte, Ukrajnának ez a viselkedése súlyosan sérti a nemzetközi jogszabályokat és az Európai Unió által megfogalmazott elvárásokat. Szijjártó Péter azt is megismételte, hogy fontos az a magyar kezdeményezés, miszerint az EBESZ ukrajnai megfigyelő missziója hozzon létre állandó jelenlétet Kárpátalján.

 

Fidesz: elég a kárpátaljai magyarság megfélemlítéséből, Ukrajna és Brüsszel hallgatásából!

– MTI, hirado.hu, pestisracok.hu, Lokál, gondola.hu, propeller.hu

Elég a kárpátaljai magyarság megfélemlítéséből és elég abból, hogy ezt az ukrán vezetés és Brüsszel szó nélkül tűri - közölte kedden a Fidesz, reagálva arra, hogy egy hónapon belül másodszor támadták meg magyarellenes szélsőségesek a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) irodáját Ungvár belvárosában. A Fidesz az MTI-hez eljuttatott közleményben felszólítja az Európai Parlament Állampolgári jogok, bel- és igazságügyi bizottságát (LIBE), hogy ítélje el a történteket, a brüsszeli Európai Bizottságot pedig arra, hogy haladéktalanul lépjen fel az ukrán kormánynál a kárpátaljai magyarság védelmében.

 Közös nyilatkozatban ítélte el a KMKSZ-székház felgyújtását a Kárpátalja megyei állami adminisztráció és a KMKSZ

– MTI, Magyar Idők, Magyar Nemzet, Kárpátalja, gondola.hu

Közös nyilatkozatban ítélte el a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székházának kedd hajnali felgyújtását a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal és a KMKSZ, kifejezve azt a meggyőződésüket, hogy sem máshonnan jött, sem helyi provokátoroknak nem fog sikerülni egymásnak ugrasztani a kárpátaljai embereket. A megyei állami közigazgatási hivatal sajtószolgálata által közzétett nyilatkozat szerint már biztosan tudható, hogy a KMKSZ székházát felgyújtották. Az utóbbi években a soknemzetiségű Kárpátalján több kísérlet is volt a helyzet nemzetiségi alapon történő destabilizálására, amelyek elsősorban az ukránok és magyarok egymásnak ugrasztására irányultak - áll a dokumentumban.

 

A kormány és a magyar politika több szereplője is elítéli a támadást

– MTI, Lokál, Propeller.hu

A magyar kormány és több más politikai szereplő is elítélte a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári központi irodája elleni, kedd hajnalban végrehajtott támadást. A Külgazdasági és Külügyminisztérium bekéreti Ukrajna budapesti nagykövetét a gyújtogatás miatt. Szijjártó Péter külügyminiszter az M1 aktuális csatornán úgy ítélte meg: Ukrajnában előretörőben vannak a szélsőséges politikai eszmék, miután egy hónapon belül másodszor érte támadás a KMKSZ központját. Az LMP politikai közössége határozottan elítéli a KMKSZ épülete elleni újabb aljas szándékú támadást - közölte Ungár Péter elnökségi tag. Az MSZP és a Párbeszéd közös közleményben ítélte el a kárpátaljai magyarságot ért sorozatos támadásokat és arra szólították fel a kormányt, hogy határozottan lépjen fel a kárpátaljai magyarság védelme érdekében.

 

Összetartóak vagyunk

– Nagy Ida – Demokrata

A magyar állampolgárság könnyített visszaszerzésének lehetősége és a szavazati jog kiterjesztése révén elmondhatjuk, lezárult a nemzet határokon átívelő, közjogi egyesítése. Hozzáláthattunk, hogy a korábban egymástól elválasztott közösségekből összetartó nemzetet építsünk – mondta a Demokratának Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, aki a nemzeti egységet segítő programokról kérdezte a hetilap újságírója.

(A cikk teljes terjedelmében a Demokrata 2018. február 28-i számában olvasható)

 

Erdély

 

Élénkült az érdeklődés a választások iránt, a levélszavazatok begyűjtését is vállalja az EMNT

– Krónika

Erdély

A számok azt mutatják, Erdélyben növekvőben van az érdeklődés a magyarországi választások iránt, a demokrácia-központok meghosszabbított programmal üzemelnek, hogy segíthessenek az erdélyi magyar állampolgárok regisztrációjában, melyet március 24-ig lehet megtenni – jelentette ki Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke keddi, kolozsvári sajtótájékoztatóján. Mint mondta, az utóbbi hetek munkájának eredményeként mára országos szinten több mint 70 ezer személynek ellenőrizték a regisztrációját, és segítettek abban, hogy neve felkerüljön a választói névjegyzékbe, ezek közül több mint 50 ezer személy regisztrált állampolgár.

 

Újabb műemlékek újulnak meg: vasárnap avatják a farnasi haranglábat, Harcón is folyik a munka

– Krónika

Kalotaszegi műemlék újult meg a Teleki László Alapítvány műemlékvédelmi programja keretében, a farnasi haranglábat vasárnap avatják. A Mezőségen is folyik a munka, Harcó református templomát restaurálják.

 

Nyilvántartott személyként járnak el a román hatóságok az SZNT elnökével

– MTI, Krónika, maszol.ro, transindex.ro

Nyílt levélben kérte kedden Carmen Dan belügyminisztertől Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, hogy töröljék őt és az autonómiakövetelések hangadóit a nyilvántartott személyek listájáról. Amint az SZNT elnöke közleményében megírta: az elmúlt években számtalan esetben tapasztalta a határrendészet kitüntetett figyelmét, amikor átlépte Románia határát. Előfordult, hogy feltartóztatták a gépkocsit, amelyben utazott, más esetekben a személyazonosságát ellenőrző határrendész a számítógép meghibásodására hivatkozva tartóztatta fel, míg felettesétől a személyére vonatkozó eligazítást nem kapott. Az SZNT elnöke hozzátette: a határátkelésre vonatkozó romániai törvényeket tanulmányozva jött rá, hogy Romániában „nyilvántartott személyként” tartják számon.

 

Brenzovics László: lehetetlenné vált a KMKSZ központi irodájának működése

– transindex.roKedden hajnalban második alkalommal gyújtották fel a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székházát. Míg első alkalommal, a február 4-i gyújtogatáskor (az akkori esetben két lengyel szélsőségest gyanúsítanak) a kár jelentéktelen volt, most az épületnek egy jelentős része teljes egészében kiégett. A KMKSZ elnökét, Brenzovics Lászlót kérdezték a részletekről.


Felvidék

 

Magyar megyei alelnökök találkoztak Nagyszombatban

– hirek.sk, Felvidék Ma

Felvidék

Három magyar megyei alelnök találkozott 2018. február 27-én Nagyszombatban, ahová Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke meghívására ellátogatott Ozsvald Erzsébet, Pozsony megye, illetve Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke.

 

Újra elindult a magyar nyelvű mentálhigiénés továbbképzés a Felvidéken

– Felvidék Ma

Február utolsó hétvégéjén indították el a mentálhigiénés szakirányú továbbképzés új osztályát a Felvidéken. Több mint kéttucatnyi felvidéki hallgató részesül majd kétéves képzésben a hamarosan átadásra kerülő lévai református közösségi központban. A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsésztudományi Kara Pszichológiai Továbbképző Központja és a Szlovákiai Magyar Mentálhigiénés Közösség együttműködésével a mentálhigiénés képzés immár harmadik osztálya nyílt meg a Felvidéken. Az első alkalomra kivételesen Bátorkesziben került sor.

 

Versenyszellem, finom borok és kitűnő hangulat a Reviczky Társulás borfesztiválján

– Felvidék Ma

A lévai és Léva környéki magyar borászok, valamint a borkedvelő közönség is töretlen lelkesedéssel várta a február utolsó hétvégéjén hetedik alkalommal megrendezett Vince-Pince fesztivált. A verseny fővédnökségét ismét Koczor Kálmán, a Balatonvin Borlovagrend nagymestere, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke vállalta magára, örömmel. A pénteki, hivatalos nevezésen és borminta-leadáson 26 lévai és Léva környéki borász 75 bormintáját vette át a szakmai stáb. Már ekkor érezni lehetett a borászok lelkesedését és elvárásait eredményeiket illetően.

 

AKO-felmérés: Nyolc párt jutna be a parlamentbe

– bumm.sk

Az AKO ügynökség felmérése szerint a választók 24,7 %-a adta volna a voksát a Smer pártra, ha febuár végén zajlottak volna a parlamenti választások. Ez az eredmény negyven mandátum megszerzésére lenne elég. Fico pártján kívül még hét politikai párt, vagy mozgalom képviselői foglalhatnának helyet a nemzeti tanácsban. Az MKP-ra a válaszadók 3,4 %-a adta volna a szavazatát.

 

A Helemba és Ipolydamásd közötti Ipoly-híd buktatói

– Felvidék Ma

2008-ban javasolta Érsek Árpád a Nyitra Megyei Önkormányzatnak, hogy a magyarországi Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) partnereként vállalja három új határátkelő – köztük két új Ipoly-híd – megépítését az Ipoly alsó folyásán. A javaslata elfogadását követően a partnerek benyújtották közös pályázataikat, amelyeket Brüsszel 10 millió euróval támogatott meg.

 Ördögszántáson bukdácsolva

– Felvidék Ma

Gordon László természetfotóinak kiállítása Rozsnyón február 27-én nyílt meg. A Csodák a Gömör–Tornai karszton című tárlatot dr. Duray Miklós, a Szövetség a Közös Célokért társulás elnöke a következő gondolatokkal nyitotta meg:

Távolodunk természetes környezetünktől, noha az élő természetnek lenne több oka távolságot tartani az embertől.

 

Vajdaság

 

Szobrot kap Szabadkán Mátyás király

– MTI, Pannon RTV, Krónika

Szobrot emelnek Szabadkán Mátyás királynak a róla elnevezett utcában még ebben az évben - erről döntött a város tanácsa kedden. Az emlékmű magánadományból épül fel a város központjában annak alkalmából, hogy a 2018-as évet Mátyás király-emlékévének nyilvánították. Az idén van Mátyás királlyá koronázásának 560., a születésének pedig 575. évfordulója. Az egészalakos szobron két felirat kap helyet, az egyiken az lesz olvasható, hogy Matthias Rex (1458-1490), a másikon pedig a felállítást finanszírozó üzletember neve és a szoborállítás időpontja szerepel majd. Szabadka és környéke a Hunyadik birtoka volt a 15. században és Mátyás igazságos királyként vonult be a történelembe, emellett pedig a nándorfehérvári hős, Hunyadi János fia volt - szerepelt a kérelemben.

 

Folytatódik a MNT fejlesztőpedagógiai programjának rehabilitációs része

- Pannon RTV

A program keretein belül március 5-én a Semmelweis Egyetem Orvostudományi Karához tartozó Pető András Főiskola konduktoraival közösen egy újabb három hetes intenzív kurzust szerveznek. Ahogyan már a korábbi években is, úgy a mostani programban is lesz babás-mamás csoport, fiatal felnőtt és felnőtt csoport, valamint egyéni fejlesztésekre is sor kerül. Emellett a kurzus első két napjában szűrővizsgálatok is lesznek.

 

Bemutatóra készül a Kosztolányi Dezső Színház

- Pannon RTV

A The End című darabot mutatja be a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház vasárnap este. Az előadás rendezője a szabadkai Andrej Boka, aki szerint a halál különböző tagadásaiban élünk nap mint nap. Erre szeretné felhívni a figyelmet a darabban. Béres Márta is szerepel az előadásban. Elmondta, a történetnek igazi mindennapi jelentéstartama van.

 

Kommunikációtudományi előadás volt Szabadkán

- Pannon RTV

Kommunikáció és médiatudomány témakörben tartottak előadást a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dísztermében. Fő témája a tudományág speciális szegmense volt: az online kommunikáció és média. Az érdeklődők áttekinthették, hogyan kapcsolódik a korábbi kommunikációs technológiákhoz az új, forradalmi online technológia. Emellett bővebb információt kaptak a résztvevők arról, hogy az elmúlt időszakban hogyan változott a tudás megszerzésének mintázata.

 

Vajdaság

 

Az ukrán külügyminiszter határozottan elítélte az újabb gyújtogatást

– MTI, Magyar Idők, Kárpátinfo, Webrádió

Kárpátalja

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter elítélte kedden a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székháza ellen hajnalban elkövetett újabb gyújtogatást. "Határozottan elítélem az Ungváron, a magyar kisebbség épülete ellen elkövetett újabb provokációt" - írta az ukrán diplomácia vezetője a Twitteren közzétett bejegyzésében. Hangsúlyozta, hogy a gyújtogatásokat végrehajtó provokátorok tevékenységének "módszeressége és hasonlósága" meggyőződése szerint "kívülről megrendelt" bűntettre utal. "Nem hagyjuk magukra a magyarokat! Együtt szállunk szembe a Kárpátalja destabilizálására irányuló kísérletekkel!" - hangoztatta a miniszter.

 

Németh Zsolt: a magyarság megfélemlítése volt a cél

– MTI, hirado.hu, Webrádió

Az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint a magyarság megfélemlítése volt az egyértelmű célja a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári irodája elleni támadásnak. Németh Zsolt keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az eddigi információk alapján egy gyújtóbomba robbant a székház első emeletén. Úgy fogalmazott: a magyar nemzetpolitikában eddig nem ismerték a terrorizmus fogalmát, amely most megjelent. A kedd hajnali erőszakos cselekmény hátterében egyértelműen a magyarság megfélemlítésének politikai célja áll - közölte a kormánypárti politikus.

 

Lengyelországban őrizetbe vették a február eleji gyújtogatás gyanúsítottjait

– MTI, bumm.sk, karpatalja.ma

A lengyel belbiztonsági ügynökség (ABW) a múlt héten őrizetbe vette a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székházának február eleji felgyújtási kísérletével gyanúsított három férfit - közölték kedden Varsóban az illetékes hatóságok. Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója február 21-én arról számolt be, hogy az ukrán hatóságok azonosítottak két lengyel állampolgárt, Adrian M.-t és Tomasz Sz.-t, akik február 4-én megpróbálták felgyújtani a KMKSZ épületét. Moszkal beszámolt arról is, hogy a két férfi a Falanga nevű radikális szélsőjobboldali szervezet tagja.

 

Kárpátalja kormányzója: az orosz titkosszolgálatok állnak a gyújtogatás mögött

– MTI, Magyar Idők, Index, ATV, Krónika, Kárpátalja

Meggyőződését fejezte ki Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó kedden, hogy az orosz titkosszolgálatok állnak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székházának hajnalban elkövetett felgyújtása mögött. Hivatalos honlapján közzétett bejegyzésében a megyevezető azt írta: "Nekem személy szerint nincs semmilyen kétségem a felől, hogy a KMKSZ ungvári székházának a felgyújtását az orosz titkosszolgálatok inspirálták. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) többször szervezett provokációkat Kárpátalján."

Kárpátalja

 

Az UMDSZ elítéli a székház felgyújtását

– MTI, hirado.hu, karpatalja.ma, KárpátHír

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség kedden közzétett nyilatkozatában "mélységesen elítéli" a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székházának "barbár felgyújtását", a magyar szervezet a támadást az ukrajnai nemzeti kisebbségek, az ukrajnai kisebbségi jogérvényesítés és érdekképviselet ellen elkövetett durva merényletnek tekinti. A szövetség az MTI-hez is eljuttatott közleményében hangsúlyozta: "az elmúlt esztendők során sokszor, sokan próbáltak már bennünket, kárpátaljai magyarokat megfélemlíteni, hiszen országos szempontból kis létszámú közösségként túl hangosan hallatjuk a szavunkat, túlságosan következetesen állunk ki alkotmányos jogainkért, anyanyelvünk szabad használatáért".

 

Bocskor Andrea: meg kell állítani a kárpátaljai magyarok ellen intézett támadásokat!

– MTI, Magyar Idők, Lokál

Meg kell állítani a kárpátaljai magyarok elleni támadások sorozatát, nem lehet szó nélkül hagyni, hogy hajnalban ismét megtámadták a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) irodáját Ungváron - hangsúlyozta kedden Bocskor Andrea fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő. A képviselő az MTI-hez is eljuttatott közleményében leszögezte: "Felháborító, ami jelenleg a soknemzetiségű, eddig békés Kárpátalján zajlik. Bizonyos erők egyre inkább azon dolgoznak, hogy felborítsák a rendet és a békét, konfliktust akarnak provokálni és meg akarják félemlíteni a magyarokat."

 

A FUEN tiltakozik a megfélemlítés minden formája ellen

– MTI, Kárpátalja, Index, Kárpátinfo, Webrádió

Muravidék

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) aggodalmának adott hangot a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székháza felgyújtása miatt, és nyomatékosította: tiltakozik a megfélemlítés minden formája ellen. Az MTI-hez kedd este eljuttatott, Vincze Loránt FUEN-elnök által jegyzett állásfoglalásban a nemzetközi szervezet megemlítette: ebben a hónapban ez volt a második kísérlet az ungvári KMKSZ-székház felgyújtására, és úgy értékelte, hogy Ukrajnában sorozatossá váltak a magyar érdekképviseleti szervezetet ért atrocitások.

 

Muravidék

Magyarország támogatására a jövőben is számítani lehet

– Muravidéki Magyar Rádió

Műsorunkkal egyidőben Dobronakon nemzetközi konferencia zajlik „Mezőgazdaság a Muravidéken, Zala és Vas megyében” címmel. Az eseményen jelen van dr. Fazekas Sándor, a magyar kormány földművelésügyi minisztere és mag. Dejan Židan, szlovén mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter. A konferenciát megelőzően Fazekas miniszter Lendván tárgyalt Horváth Ferenccel, a MMÖNK elnökével, majd találkozott a muravidéki magyar agrárvállalkozókkal és parasztgazdákkal. A zárt ajtók mögötti találkozó után a magasrangú vendég és vendéglátója nyilatkozott a sajtónak.

 

Őrvidék

Magyar iskolák találkozója Budapesten

– volksgruppen.orf.at

A diaszpórában működő hétvégi magyar iskolák vezetői találkoztak február 23-án Budapesten. A magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága találkozóján az anyaországi támogatásokról tájékozódtak a résztvevők, és tapasztalatcserére is sor került.

 

Osztrák-magyar projekt indul a Rábáért

– volksgruppen.orf.at

A Rába élővilágát kutatja 2020-ig egy osztrák-magyar projekt. A több mint 1,1 millió eurós költségvetésből tudományos felmérés készül a folyóhoz kötődő növény- és állatfajokról, elemzik a természet- és az árvízvédelem konfliktusait és a tájidegen fajok visszaszorításának lehetőségeit.