erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

TIFF Karaván Sepsiszentgyörgyön

Egy magával ragadó spanyol thriller, egy hegedűtanár megható története és egy megrázó dráma a Holokausztról, idén is három fesztiváldíjas produkcióval érkezik Sepsiszentgyörgyre a TIFF Karaván. A város új főterén augusztus 16, 17 és 18-án este tartják az ingyenes filmvetítéseket.

Kedden a Mocsárvidék című spanyol filmet, szerdán A hegedűtanár című brazil produkciót lehet megtekinteni, majd csütörtök este a Saul fiát vetítik, a magyar produkció idén megkapta a legjobb idegen nyelvű filmért járó Oscar-díjat. A vetítések 21 óra 45 perckor kezdődnek, a belépés ingyenes.

Ezen a nyáron, júliustól szeptemberig a TIFF Karaván több mint 15 városban mutat be díjnyertes történeteket, nagysikerű filmeket, Sepsiszentgyörgy második alkalommal kapcsolódik be. A karavánt hét éve kezdeményezték, azóta egyre több helyszínen szervezik meg, 2015-ben több mint 33.000 néző vett részt a vetítéseken.
Program:
Kedd, augusztus 16.
Mocsárvidék / La isla mínima (r. Alberto Rodríguez) | 115’, Spanyolország
Spanyolország, 1980, valahol messze délen. Két fiatal lány tűnik el a mocsárvidéki település egyik helyi vurstlijában, amikor kiderül, hogy meggyilkolták őket, az ügy felderítésére két madridi nyomozót küldenek a helyszínre, akiket kizárólag a gyilkosságok megoldása köti össze. Hamarosan rájönnek, hogy egy sorozatgyilkossal állnak szemben, aki évek óta szedi áldozatait a fiatal lányok körében az elmaradott vidéken. Trailer: http://bit.ly/29P4QfQ
A legjobb színésznek járó Ezüst Kagyló-díj (Javier Gutiérrez) - San Sebastian 2014, A legjobb film, A legjobb rendező, Legjobb főszereplő, Legjobb forgatókönyv- Goya-díj 2015
Szerda, augusztus 17.
A hegedűtanár / The Violin Teacher (r. Sérgio Machado) | 102’, Brazilia
Szereplők: Lazaro Ramos, Sandra Corveloni, Tais Araujo.
A hegedűművész Laerte a zenének él, álmai azonban szertefoszlanak, amikor nem válogatják be a nagy presztízsű Sao Paulo-i Állami Szimfonikus Zenekarba. Hogy eltartsa magát, tanári állást vállal egy állami iskolában a nyomornegyedben. Az új tanár és a kemény világban felnövő diákok eleinte nehezen jönnek ki egymással. Laerte bármit megtenne, hogy kiszabaduljon ebből a közegből, egy idő után azonban különleges tehetséget talál a diákjai között, és elkezdi élvezni a tanítást. Pedig a nyomornegyedből szinte lehetetlen kitörni.
Trailer: http://bit.ly/2aMmZxp
Közönségdíj São Paolo 2015.
Csütörtök, augusztus 18
Saul fia / Son of Saul (r. László Nemes) | 107’, Magyarország
Szereplők: Géza Röhrig, Levente Molnár, Urs Rechn, Todd Charmont
A náci koncentrációs táborokban a foglyokból álló Sonderkommando terelte be a megsemmisítésre ítélteket a gázkamrákba, vitte át a holttesteket a krematóriumokba, takarította ki a termeket az újabb transzport érkezése előtt és szállította ki a hamvakat a táborból. A megterhelő fizikai munka miatt a sonderesek a tábor többi foglyánál jobb bánásmódban részesültek, a többi táborlakótól elkülönítve laktak, de mint a "titkok őrzőit", néhány hónap után kivégezték a tagjaikat. Az újonnan alakuló sonderkommandó első feladata az előző generáció elégetése volt. A sonderesek közül nagyon kevesen élték túl a háborút. 1944, Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer (Röhrig Géza) egyike a krematóriumokban dolgozó sonderkommandósoknak. Társai tudják, hogy bármelyik pillanatban kivégezhetik őket, fegyvereket gyűjtenek és lázadást szerveznek. Saul viszont az elégetésre váró holttestek között felfedezni véli saját fiát, és ettől kezdve a férfit a menekülés helyett egy másik lehetetlen küldetés élteti: elhatározza, hogy kicsempészi a testet és keres egy rabbit, hogy méltó módon eltemethesse a gyermeket.

Trailer: http://bit.ly/29OSYrC
A legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díj nyertese 2016-ban! Cannes Nemzetközi Filmfestivál díj 2015

***
A TIFF Filmkaraván projekt szervezője a Román Filmeket Népszerűsítő Egyesület, támogatója pedig az Europa Cinemas és az Országos Filmművészeti Intézet
Sepsiszentgyörgyi szervezők: Kónya Ádám Művelődési Ház, Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa, 2016 - a Kép éve.
Bemutatta a BCR, Támogatók: UPC, Staropramen, Romgaz, országos médiapartnerek: Europa FM, Zile și nopți, Cinemagia, Ziare.com. Monitoring partnerek: mediaTRUST
További információk: http://tiff.ro/caravana-tiff/stiri și www.facebook.com/caravanatiff.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog