erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Sepsiszentgyörgy - Újra háromszéki zenészek a Főtéren

Folytatva a Klasszikus zenét a Főtérre sorozatot, a hetedik alkalommal megrendezett Szimfonikus Napok zárókoncertjére kerül sor július 13-án, szerdán 20 órától Sepsiszentgyörgy központjában.


A sepsiszentgyörgyi komolyzenét kedvelő közönség az évad során gazdag kínálatban részesült, ez most kiegészül és nyáron is élénk hangszeres zene és kórusmuzsika kíséri. A következő főtéri esemény, a Szimfonikus Napok záróhangversenye tíznapos műhelymunka eredményeként kerül bemutatásra a Sepsi Kamarazenekar és meghívottai előadásában. „A Sepsi Kamarazenekar azzal a céllal indult 2010-ben, hogy összefogja a Háromszékről elszármazott, más városban tanuló vagy dolgozó fiatal zenészeket. A hangszeresek a magukkal hozott szakmai tapasztalatot a Sepsi Kamarazenekarban összesíthetik, az együttes műhelymunka produkciójaként pedig Sepsiszentgyörgy új főterén be is mutathatják muzsikájukat. A nyilvános koncerten a helyi közönség is részese lehet egy-egy kolozsvári, nagyváradi, marosvásárhelyi filharmóniában játszó, vagy hazai zeneegyetemen tanuló háromszéki zenész szakmai fejlődésének" – mondta Cserkész Emese szervező.
A szervező tapasztalata szerint, a Szimfonikus Napok rendezvénysorozat egyre nagyobb tömeget mozgósít Háromszéken, ahogy nő a résztvevő muzsikusok száma, úgy a közönség is évről-évre gyarapodik. A fiatal zenészek köreiben népszerűségnek örvend a rendezvény, jó ötletnek tartják a csapatban való klasszikus muzsikálást, hogy eltanulhatják a más-más zenei intézményekből hozott hangszeres technikát, előadásmódot. „Különösen a műhelymunka eredményes, ahol a szakmai beszélgetések mellett gyakorlati útmutatásokra, javaslatokra is sor kerül, természetesen a közös cél érdekében, ez pedig a közönség előtti szereplést jelenti" – tette hozzá Cserkész Emese, aki művészeti vezetője is a rendezvénynek.
A Sepsi Kamarazenekarban idén 21 hangszeres vesz részt, ők Kolozsvárról, Marosvásárhelyről, Székelyudvarhelyről, Nagyváradról, Brassóból érkeztek haza. A sepsiszentgyörgyi zenészekkel Puja Barna, a marosvásárhelyi Állami Filharmónia trombitaművésze működik közre Georg Philipp Telemann trombita koncertjével. Az este meghívottjai a miniSnaps Gyerekegyüttes két tehetséges diákja: Áda Bálint és Gergely Zsolt szólóénekesek, és a Voces női kar. A hangversenyen a kézdivásárhelyi Fekete Vince költő A világ újra című verse is elhangzik, amelyet Cserkész Emese megzenésítésében, Kolcsár József színművész és a Voces női kar ad elő. "Olyan zeneműveket tűzünk műsorra, amelyek minden korosztálynak és zenekedvelőnek megfelelhetnek, és abban bízunk, hogy a szabadtéri Szimfonikus Napok koncertje után, azt a közönséget is sikerül megcéloznunk, aki eddig még nem járt hangversenyre" – mondta még el a karvezető.
A teljes műsor: F.Geminiani – Concerto Grosso Op.3 No.6, G.Ph.Telemann – Concerto in D, K.Jenkins - Palladio, P.Barker – Massive.
A rendezvény példaértékű a fiatal, zeneiskolában tanuló nézők számára, az élő hangversenyekkel való találkozás hatására többen készülnek klasszikus zenei pályára. Az idősebb korosztály körében pedig azért is népszerű a koncert, mert itthon is meghallgatható a Háromszékről elszármazott diákok, barátok, szomszédok, osztálytársak zenei tehetsége, muzsikája. A Szimfonikus Napok záróhangversenyé rossz idő esetén az unitárius templomban tartják, ahol már hetedik alkalommal szívesen adnak otthont a rendezvénynek.
Szervezők: Kónya Ádám Művelődési Ház, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Voces-ProArt Kulturális Egyesület
A klasszikus zenét a Főtérre sorozat 2015 őszén indult útjára, civil és városi kezdeményezésre, Kónya Albert Attila grafikus ötlete alapján. Ahogy a munkálatok haladtak, és egyre nagyobb része lett bejárható az új Főtérnek, úgy növekedett a klasszikus zenei koncertek nagysága is. Vonósnégyesek, kamarazenekarok és kamarakórusok léptek fel a színpadon, karácsonykor pedig igazi ajándéknak számított a fúvós oktett toronyzenéje.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog