erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Szombaton tartják az Ezer Székely Leány Napját

Az előző évekhez hasonlóan, idén is támogatja Hagita Megye Tanácsa a július 2-án, szombaton tartandó Ezer Székely Leány Napját, mert fontosnak tartják az értékek és identitásunk őrzésére irányuló rendezvényt, mondta az intézmény képviseletében Lőrincz Csilla megyei tanácsos. A szervezők és társszervezők június 29-én, szerdán a csíkszeredai városházán tartott sajtótájékoztatón ismertették az idei rendezvény programját és részleteit.


A jelenlevőket házigazdaként Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere az egyik szervező, Csíkszereda Polgármesteri Hivatalában nevében. A további szervezők idén is a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány, társzervezők Hargita Megye Tanácsa, Kovászna Megye Tanácsa és a Székelyföldi Kézművesek Egyesülete.
Hargita Megye Tanácsa idén 20 ezer lejjel támogatja a rendezvényt, hiszen fontosnak tartják idéntitásőrző, értékőrző szerepét. Emellett a megyei tanácsnak két kiegészítő programjával segíti ezt a területet, a kulturális programok között nagy hangsúlyt fektet a néptánc oktatására, illetve saját pályázatán keresztül támogatja az autentikus népviseletek beszerzését. Utóbbira idén 160 ezer lejt különítettek el, ismertette Lőrincz Csilla. A megyei tanácsos kifejtette: az Ezer Székely Leány Napja rendezvény túlmutat Csíkszeredán és Hargita megyén, közösségépítő szerepe mellett a régiót népszerűsíti.
Az idei rendezvény házigazdája Csíkszentimre község, amely a hagyományoknak megfelelően készül az alkalomra, számolt be Fülöp Kinga alpolgármester.
Évről évre a színvonal emelésére, a produkciók igényességére törekednek, és ugyanez az igényesség köszön vissza a viseletekben is, mondta András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatója. Úgy fogalmazott: a rendezvény olyan, amilyenek a székelyek.
Az idei program újdonságairól és részleteiről Gábos Rozál, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes munkatársa számolt be. A mostanig beérkezett jelentkezések szerint idén több mint 1600-an érkeznek Hargita megyéből, 300-an Kovászna megyéből, 25-en Fehér megyéből és több mint 40-en Maros megyéből. A csíksomlyói Nyeregben 25 táncegyüttes lép színpadra. A regisztráció tekintetében fontos, hogy nemcsak azok regisztrálhatnak, akik teljes népviseletbe vannak öltözve, ehhez egyetlen ruhadarab, például egy népi ing is elég. Idén ismét díjazzák a legfiatalabb és a legidősebb népviseletbe öltözött személyt, illetve fotópályázatot hirdetnek meg profi fotósoknak és amatőröknek egyaránt. A rendezvény díszmeghívottja Fábián Éva bukovinai székely származású, Budapesten élő népdalénekes.
A rendezvény programja a megszokott módon zajlik, 10 órakor pedig a Szabadság tér mellől autóbuszok indulnak a csíksomlyói kegytemplomban tartandó szentmisére, hangsúlyozta Füleki Zoltán.
Az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány idén a nap elsőszülött lánygyermeke mellett az elsőáldozókat és a bérmálkozókat is megajándékozza egy-egy székely ruhával az adományozók jóvoltából, mondta el Lőrincz Mária, az alapítvány elnöke.

Csíkszereda, hírszerkesztő

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog