erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Sepsiszentgyörgy: A méz ünnepe az Őszi vásáron (program)

A méz ünnepét tartják a 7. Őszi vásáron, amelyet idén október 14-én és 15-én szerveznek meg Sepsiszentgyörgy főterén. Napközben termény- és kézműves vásár lesz, húsz őstermelő és ötven kézműves részvételével, a vásári csárdában hagyományos ételeket lehet megkóstolni, napi menüt is kínálnak majd, a vásártérben pedig érdemes lesz felkeresni a Romániai Méhészegyesület Kovászna megyei fiókjának sátrát, ahol a Hogyan készül a méz című kiállítást lehet megtekinteni, valamint a méz témájához köthető foglalkozások, kóstolókat tartanak.

 

Mindkét nap a vásártérben 11 és 18 óra között a magyarországi Toma és csapata korabeli játékokat, kézműves és gyermekfoglalkozásokat tart a Guzsalyas Alapítvány, a Caritas Családsegítő Szolgálata, az Ispiláng Egyesület közreműködésével. A szervezők csatlakozva a Caritas Egymillió csillag a szegényekért szolidaritási akciójához felhívják a gyerekes családok figyelmét, hogy a gondoskodás és az egymásra figyelés jegyében az Őszi vásár gyermekfoglalkozásain szerzett jutalmat a gyerekek felajánlhatják a rászoruló családok részére.

A Guzsalyas Alapítvány tanítványai mindkét nap 11 és 18 óra között a fazekasság, nemezkészítés, bőrművesség, tűzzománc és kosárfonás mesterségét mutatják be. Szombaton és vasárnap 12 és 13 óra között a Tein Teaházban Hangszersimogatót tartanak, Hána László és Ölvedi Gábor ütős hangszereivel, Ségercz Ferenc fúvós hangszereivel lesz jelen.

Szombaton a színpadi program 13 órakor gyermektáncházzal kezdődik Benkő Éva vezetésével, zenél a Folker zenekar, 15 órakor nyitják meg az I. Székelyföldi Fotóklubok Szemléjét, amely a III. Székelyföldi Fotóbiennále keretében zajlik.

A három család több generációját is felvonultatót Életünk a tánc, avagy családi ki mit tud! című táncműsort 17órától mutatják be. Dezső Tibor Attila, református lelkész és családja, Mocsel Antal „Rémusz”, őrkői hagyományőrző és családja, valamint Tőkés Zsolt, néptáncoktató és családja teljesen más életutat járt be, de összeköti őket: a népzene és a néptánc.

z Égvilág 18 órától koncertezik, a sepsiszentgyörgyi együttes ebben a műsorában román folklóranyagot dolgoz fel, a Bartók Béla-tanítvány Constantin Brăiloiu gyűjtései alapján. Szokásukhoz híven mindezeket jazz köntösben öltöztetve sok-sok improvizációval, szabad zenével ötvözve adják elő.  

 

A magyarországi Söndörgő 20:30-tól lép színpadra, a világhírű tamburaegyüttes először tart koncertet Sepsiszentgyörgyön. Több mint 20 éve zenélnek együtt és táncoltatnak meg mindenkit tamburamuzsikájukkal életkortól függetlenül. A délszláv és balkáni zenében gyerekkoruk óta otthon vannak, a hagyományt ápolva teremtették meg saját stílusukat és bővítették ki zenekarukat számos hangszerrel. Zenéjük más balkáni zenét játszó zenekaréhoz emiatt nem hasonlítható, virtuóz és lendületes. A zenekarnak már hat lemeze jelent meg, 2015-ben az együttes elnyerte a legjobb world music albumnak járó Fonogram díjat. Éjszaka 11 órától a Tein teaházban folkkocsma és örömzenélés lesz a Söndörgő és az Évgilág zenekar tagjaival.

 

Vasárnap 11 órától a magyarországi HolddalaNap együttes tart gyermekkoncertet a színpadon, a neves muzsikusokból alakult világzenei formáció elsősorban saját szövegeket öltöztet lendületes világzenei hangzásba. Gulyás Anna dalszerző a saját dalait különleges hitelességgel szólaltatja meg, éneke Lakatos Mónika, a Romengo Együttes világklasszis roma énekesnőjének hangjával egyedülállóan erőteljes hangzást alkot. Míg délelőtt a gyermekeknek, este a felnőtteknek zenélnek. A Háromszéki Mézlovagrend lovagavatási ceremóniáját 13 órától lehet követni, 17 órától a Spontán zenekar, majd 18 órától Nicolae Voiculeţ pánsípművész koncertje következik. Az Őszi vásár utolsó koncertjét 20:30-tól a HolddalaNap együttes adja, majd 23 órától esti jammelés lesz jam Ségercz Ferenccel és a magyarországi együttessel.

 

 

Az Őszi vásár programja elérhető a Kónya Ádám Művelődési Ház oldalán, http://www.kultur.ro/ honlapon, és az alábbi fb-oldalon: https://www.facebook.com/events/1946878135589601/.

 

A 7. Őszi vásár szervezője Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és a Kónya Ádám Művelődési Ház. Partnerek: ASIMCOV, Salvatore Egyesület, Spicom, a Romániai Méhészegyesület Kovászna megyei fiókja, Guzsalyas Alapítvány, Bethlen Gábor Alap.

 


Program:

Október 14. (Szombat)

 

13:00 – Gyermektáncház –  Benkő Éva és a Folker zenekar / színpad

15:00 – I. Székelyföldi Fotóklubok Szemléjének kiállításmegnyitója a III. Székelyföldi Fotóbiennále keretében a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezésében / színpad

17:00 – Életünk a tánc, avagy családi ki mit tud! / színpad

18:00 – Égvilág koncert / színpad

20:30 – Söndörgő (HU) koncert / színpad

23:00 – Folkkocsma és örömzene a Söndörgő és az Évgilág zenekar tagjaival/ színház büfé

 

Október 15. (Vasárnap)

 

11:00 – HolddalaNap gyermekkoncert / színpad

13:00 – A Háromszéki Mézlovagrend lovagavatása / színpad

17:00 – Spontán zenekar koncert / színpad

18:00 – Nicolae Voiculeţ pánsípművész koncertje / színpad

20:30 – HolddalaNap (HU) koncert / színpad

23:00 – Esti jam Ségercz Ferenccel és a HolddalaNap együttes tagjaival (Tein teaház)

 

Állandó programok

október 14–15.

 

10:00–20:00 – Termény- és kézművesvásár / Szabadság tér

11:00–18:00 – Korabeli játékok, kézműves- és gyermekfoglalkozások – Toma (Kőnig Csaba) és csapata, a Guzsalyas Alapítvány, a Caritas Családsegítő Szolgálata, az Ispiláng Egyesület közreműködésével / vásártér

11:00–18:00 – Régi mesterségek nyitott műhelyei – Guzsalyas Alapítvány tanítványai bemutatják a fazekasság, nemezkészítés, bőrművesség, tűzzománc és kosárfonás mesterségét. A program a Bethlen Gábor Alap támogatásával jött létre / vásártér

11:00–18:00 – Mézes sátor – Hogyan készül a méz? c. kiállítás, foglalkozások, mézkóstoló – A Romániai Méhész Egyesület Kovászna Megyei fiókjának bemutató sátra / vásártér

11:00–22:00 – Vásári csárda hagyományos étkekkel / Vásári csárda

12:00–13:00 – Hangszersimogató: Hána László és Ölvedi Gábor ütős hangszereivel, Ségercz Ferenc fúvós hangszereivel / Tein teaház

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog