Umberto Eco keményen támadja a közösségi hálózatokat: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

Határok nélkül

2018. február 20. – Kossuth Rádió

 

A Kárpátaljai Református Egyház vette át az Ukrajnai Egyházak Tanácsának vezetését

A Kárpátaljai Református Egyház vette át az Ukrajnai Egyházak Tanácsának vezetését. Zán Fábián Sándor református püspök fél éven keresztül fogja betölteni az ukrajnai felekezetek 90%-t tömörítő testület vezető tisztségét. Ukrajnában a pravoszláv és a görög-katolikus vallás a meghatározó, a protestáns egyházak tagjai a lakosság mindössze 3%-t teszik ki.

 

Nagyváradon a napokban kikerült a belvárosi híd neve – a Szent László-híd tábla, ám csak románul

Nagyváradon a napokban kikerült a belvárosi híd neve, a Szent László-híd tábla, ám csak románul. Ezért is tiltakozott az Erdélyi Magyar Néppárt, valamint Bihar megyében a nyelvi jogok terén észlelt hiányosságok miatt is. Mai sajtótájékoztatójuk után kérdezte a Határok nélkül munkatársa Csomortányi Istvánt, a Néppárt Bihar megyei elnöke.

 

Temesváron – Romániában elsőként – a kisebbségekkel való kapcsolattartásért felelős osztály felállítását tervezik

Míg Nagyváradon és környékén nem érvényesülnek a nyelvi jogok, holott több esettben törvény adta lehetőség van rá, addig a szórványban - a temesvári polgármesteri hivatalban - Romániában elsőként, a kisebbségekkel való kapcsolattartásért felelős osztály felállítását tervezik. A városban sok nemzetiség él, azonban alacsony arányszámuk miatt legtöbbjüknek nincs képviselőjük az önkormányzati testületben. A három fősre tervezett testületnek egyelőre csak egy tagja van, Valdman Kinga, akit a Határok nélkül munkatársa kérdezett arról, hogy ki és milyen ügyben fordulhat a kisebbségi osztályhoz.

 

Kolozsváron meg még mindig csak négy többnyelvű helységnévtáblát raktak ki a 16-ból

Kolozsváron még mindig csak négy többnyelvű helységnévtáblát raktak ki a 16-ból, amire a várost a bíróság kötelezte. De a táblákért harcoló Muszáj-Muszájosok nem hagyják annyiban és nem tolják haza a bringát, sőt! A szerdán délután ötkor kezdődő főtéri tiltakozás résztvevői egy többnyelvű helységnévtáblával felszerelt kerékpárt fognak áttolni a Főtérről a Polgármesteri Hivatal udvarára, amelyet a hivatal udvarán található kerékpár tárolóban lakatolnak le. A részletekről Bethlendi András jogászt, a Muszáj-Muszáj akciócsoport egyik tagját kérdezte a Határok nélkül munkatársa.

 

Iskolaválasztási kedv Kassán

Felvidéken Kassán, az utolsó népszámlálás lehangoló adatai szerint, a több, mint 240 ezres lakosú városban alig 3 százalék magyar él. Ennek ellenére a városban található két magyar tannyelvű középiskola megtartotta rangját. A Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Gimnázium és a Szakkay József Szakközépiskola – vagy, ahogy mindenki ismeri: a legendás kassai ipari. Palcsó Zsóka a kilencedikeset kérdezte, hogy ki milyen iskolába tanul tovább.

 

Tízéves hagyománya van a Székelyföldről indult Felolvasó-maratonnak

Tízéves hagyománya van a Székelyföldről indult Felolvasó-maratonnak, amelyhez immár több tízezren csatlakoznak szerte a Kárpát-medencében. Idén Petőfi Sándor költészete szerepelt a felhívásban.

 

Négy háromszéki fiatalember arra vállalkozott, hogy megkeresse Wass Albert sírját

Négy háromszéki fiatalember arra vállalkozott, hogy Afrikát átszelve, annak legdélibb csücskén, megkeressék Wass Albert sírját. Az erdélyi író nagybátyjáról van szó, aki húszévesen vesztette életét a búr háborúban, és s sírját már felkereste Kolozsvár híres asszonya, Bornemissza Elemérné, 1909-ben. Ennek emlékére indul a székelyek expedíciója, amelyről a Határok nélkül riportere kérdezte a csapat egyik tagját, Tulit Zsombort, a Székelyek a magasban expedíció-sorozat szervezőjét, ahol 8 ezer méternél magasabb csúcsokat hódítottak meg és tűzték ki a székely zászlót.