Határok nélkül 2018. 02. 13. 
Loading

 

Elnézést a kellemetlenségért, a webhely karbantartás miatt

nem frissül.Kérjük térjen vissza később.

Határok nélkül

2018. február 13. – Kossuth Rádió

 

Mégsem jön létre az a találkozó kárpátaljai magyar oktatási szakemberek és pedagógusok, valamint az ukrán oktatási minisztérium között

Mégsem jön létre az a találkozó kárpátaljai magyar oktatási szakemberek és pedagógusok, valamint az ukrán oktatási minisztérium között, amelyről a magyar és az ukrán diplomácia állapodott meg múlt szerdán Ungváron. A február 14-re tervezett egyeztető ülésnek az lett volna a célja, hogy a felek a nemzetiségek igényeit figyelembe véve rendezzék az ukrán oktatási törvény kisebbségeket hátrányosan érintő passzusait, Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke azonban elmondta: nem mennek el a találkozóra, mivel az ukrán oktatási minisztérium nem a diszkriminatív ukrán oktatási törvényen akar változtatni, hanem kizárólag a készülőben lévő kerettörvényeket akarja megvitatni.

 

A székely nép a nemzetközi jog alanya! - címmel közleményt adott ki a Székely Nemzeti Tanács

A székely nép a nemzetközi jog alanya! - címmel közleményt adott ki a Székely Nemzeti Tanács, a Magyar Autonóm tartomány megszüntetésének és a romániai megye-rendszer kialakításának 50. évfordulója alkalmából. Izsák Balázs, SZNT elnök közleményében hangsúlyozza: a rendszerváltás után, a demokrácia viszonyai között antidemokratikus hanyatláson ment át román közgondolkodás a magyar kérdésben.

Székelyföld önrendelkezéséről nem mondunk le! - ezt a címet viseli a Székely Nemzeti Tanács felhívása, amelyben a március 10-i Székely Szabadság napi nagygyűlésre és felvonulásra mozgósít. Erdei Edit Zsuzsannának nyilatkozik Izsák Balázs SZNT elnök először a közleményről.

 

Egy szép modern villából alakították ki a szabadkai Rehák kollégiumot

Családias a hangulat, ahol az eredeti elképzelések szerint a bánsági szórvány, magyar tanulói kaphattak szállást. A felújításra szoruló tetőszerkezetre is sikerült pénzt szerezni. Elsőként Jenei Németh Gizella nevelőt kérdezte a Határok nélkül riportere.

 

A magyar kormány által támogatott Kárpát-medencei óvodafejlesztési programban a zentai járás mind a tíz óvodája játéksarokkal gazdagodott

A magyar kormány által támogatott Kárpát-medencei óvodafejlesztési programban a zentai járás mind a tíz óvodája játéksarokkal gazdagodott. Vajdaságban összesen 129 egyenként ezerszáz euró értékű játszósarkot adnak át az iskoláskor előtti intézményeknek. A zentai eseményről Ternovácz István számol be.

 

Télűző jelmezbál Muzslyán

Délvidéken nagy-nagy népszerűségnek örvend Hófehérke, hisz nemcsak Zentán, de Muzslyán is óvodát neveztek el róla. Ez utóbbiban farsangot, és jelmezbált rendeztek az ovisoknak, utána az udvaron még téltemetés is volt.

 

A temesvári Kohézió Egyesület farsangi bálja

A temesvári Kohézió Egyesület farsangi bálja a jótékonyságról is szólt: a nagycsaládok és gyermekeik kaptak ajándék csomagokat. A bál helyszínéül szolgáló vendéglő nagyterme is megtelt. Éjfélkor felvonultak az álarcosok is. A Határok nélkül munkatársa mikrofon elé kérte a bál fő szervezőjét Sipos Ilonát.

 

Újszentesen - idén 15. alkalommal - farsangi kabarét rendeztek a műkedvelők

Míg Temesváron álarcosbált, Újszentesen - idén 15. alkalommal - farsangi kabarét rendeztek a műkedvelők. A másfél évtized alatt a kabaré híre nem csak a település, hanem a megye határain, sőt az országhatárokon is túljutott. Az első kabarét a római katolikus plébános és a református pap állította össze. Heinrich József plébános és Szűcs András Ottó lelkipásztor már nem vállalnak ilyen fellépést, de most ők is visszatértek hajdani sikerük helyszínére.