Loading

 

Elnézést a kellemetlenségért, a webhely karbantartás miatt

nem frissül.Kérjük térjen vissza később.

Határok nélkül  (Audió)

2018. február 12. – Kossuth Rádió

 

Az Európai Parlament február 7-én elfogadta a kisebbségek védelméről, hátrányos megkülönböztetésük tiltásáról szóló határozatot – De mi következik ezután?

Az Európai Parlament február 7-én elfogadta a kisebbségek, főként az őshonos kisebbségek védelméről, hátrányos megkülönböztetésük tiltásáról szóló határozatot. De mi következik ezután? Milyen jogszabályokat, a kisebbségi lét milyen területeit érintő a határozatokat kell végrehajtaniuk a tagállamoknak? A kérdésekre Csáky Pál, a határozatot kidolgozó Petíciós Bizottság alelnöke és Kalmár Ferenc, Magyarország szomszédságpolitikája fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, a kisebbségi vegyesbizottságok magyar társelnöke, valamint Menyhárt József, az MKP elnöke válaszolt a sajtó munkatársainak.

 

Nyelvileg vegyes családok gyerekei a magyar óvodában, iskolában címmel rendezett szakmai műhelyt a temesvári Bartók Béla líceum

Nyelvileg vegyes családok gyerekei a magyar óvodában, iskolában címmel rendezett szakmai műhelyt a temesvári Bartók Béla líceum és az Integratio Alapítvány. A temesvári, aradi, dévai, szamosújvári és válaszúti pedagógusok részvételével megtartott tanácskozásról először a házigazdát, Erdei Ildikó igazgatót kérdezte a Határok nélkül munkatársa.

 

Református jótékonysági bált tartottak szombaton Debrecenben

Református jótékonysági bált tartottak szombaton Debrecenben, amelynek a kedvezményezettje a kárpátaljai Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon. Az adományokból minden évben egy határon túli intézményt támogatnak, tavaly több mint 3 millió forint gyűlt össze a partiumi Micskén található Sámuel Szociális intézmény megsegítésére.

 

Tavaszi havajgatás – 22. Csángó Bál

A Csángó Bált idén 22. alkalommal szervezte a Kisebbségekért Pro Minoritate Alapítvány, a Moldvai Magyarok a Moldvai Magyarokért Szövetség és a Válaszúton Alapítvány. 21 év alatt minden csángó hagyományőrző már megfordult a fővárosban, sőt egy új generáció is felnőtt. Mit lehetett újat megmutatni a közönségnek? De lehetett!

 

Székelyföldön élő hagyomány a farsangtemetés

A báli szezon utolsó napjait élvezzük, húshagyókeddel véget ér a farsang, s vége a vígságnak, mulatozásnak és torkoskodásnak, és jön a böjt. Székelyföldön élő hagyomány a farsangtemetés, minden faluban más-más a szokás, van, ahol Illést síratják el, máshol a nagybőgőt temetik, vagy a bikaütés szokása él. Huszonhatodik alkalommal szervezik meg a farsangtemetési szokások seregszemléjét Hargita megyében, a rendezvénynek  minden évben más település a házigazdája.