Határok nélkül 2018. 02. 07 
Loading

 

Elnézést a kellemetlenségért, a webhely karbantartás miatt

nem frissül.Kérjük térjen vissza később.

Határok nélkül

2018. február 7. – Kossuth Rádió

 

Az Európai Parlament történetében először született határozat, amely tiltja az őshonos kisebbségek hátrányos megkülönböztetését

Az Európai Parlament történetében először született határozat, amely tiltja az őshonos kisebbségek hátrányos megkülönböztetését és előirányozza jogaik széleskörű védelmét. "Ez mérföldkő a kisebbségvédelemben, de egyben a magyar nemzetpolitikai törekvések megkoronázása is - fogalmaztak közleményükben magyar Európai Parlamenti képviselők. A határozatot a Petíciós Bizottságban dolgozták ki, amelynek alelnöke Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártja EP képviselője.

 

A román parlament szenátusa ma elfogadta azt a törvényt, amely létrehozza Marosvásárhelyen a római katolikus teológiai líceumot.

A román parlament szenátusa ma elfogadta azt a törvényt, amely létrehozza Marosvásárhelyen a római katolikus teológiai líceumot. Az iskola II. Rákóczi Ferenc nevét fogja viselni. Mivel a felekezeti iskola törvény révén alakul meg, annak megszervezését és működését nem akadályozhatják meg adminisztratív intézkedésekkel a helyi hatóságok, sem a polgármesteri hivatal, sem megyei tanfelügyelőség sem a prefektúra. Az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezet parlamenti elfogadása után Novák Csaba Zoltán, Maros megyei szenátor nyilatkozott a Határok nélkül riporterének.

 

A kárpátaljai magyarok helyzetéről tárgyalt ma Ungváron Magyar Levente

A kárpátaljai magyarok helyzetéről tárgyalt ma Ungváron Magyar Levente, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára ukrán kollégájával, Vaszil Bodnar ukrán külügyminiszter-helyettessel. Megállapodtak, hogy február 14-én a kárpátaljai magyar oktatási szakemberek egyeztetnek majd az ukrán oktatási minisztérium képviselőivel, az oktatási törvényről.

 

 

Szinte napra pontosan két éve jelentek meg a délvidéki térség- és gazdaságfejlesztési program első pályázatai

Szinte napra pontosan két éve jelentek meg a délvidéki térség- és gazdaságfejlesztési program első pályázatai. Azóta több ezren jutottak támogatáshoz. Legutóbb 197 fiatal házaspár írta alá a szerződést falusi házak vásárlásának támogatására. A Prosperitati Alapítvány szabadkai rendezvényén készült Németh Ernő összeállítása, melyben esőként sikeres pályázókat hallunk majd Kiss-Parciu Péter helyettes államtitkár és Pásztor István, a VMSZ elnöke nyilatkozik.

 

2016 óta van magyar polgármestere Szatmárnémetinek

A magyar-román határtól alig pár kilométerre fekszik Szatmárnémeti, mégis az utóbbi időkig elég keveset hallottunk a majd 100 ezer lakosú megyeszékhelyről. 2016 óta magyar polgármestere van Kereskényi Gábor személyében, aki nagy lendülettel vetette magát a munkába. Felújít, átszervez, és a magyar közösséget is egy kicsit felrázza csipkerózsika álmából. A polgármesterrel beszélgetett a Határok nélkül riportere.

 

Interjú Hermann Bianka Petőfi Sándor-ösztöndíjassal

Mivel nem engedhetem meg magamnak a rendszeres, vagy nagyobb összegű támogatásokat, ezért kerestem más módot arra, hogy a határon túl élő magyar közösségeket támogassam - írja magáról Hermann Bianka Petőfi Sándor ösztöndíjas. Csángóföldön vesz részt a magyar anyanyelvű foglalkozások szervezésében.