Határok nélkül (audió) 2018. február 5 
Loading

 

Elnézést a kellemetlenségért, a webhely karbantartás miatt

nem frissül.Kérjük térjen vissza később.

Határok nélkül (audió)

2018. február 5. – Kossuth Rádió

 

Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten az Országházban fogadta Pásztor Istvánt

Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten az Országházban fogadta Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét. A találkozón elhangzottakról Pásztor István telefonon nyilatkozott a Határok nélkül munkatársának.

 

A Romániai Magyar Pedagógusszövetség öt éve irányítja a Moldvai Magyar Oktatási Programot

A Romániai Magyar Pedagógusszövetség öt éve irányítja a Moldvai Magyar Oktatási Programot, amely 26 helyszínen, mintegy 1800 gyermek részvételével zajlik. Legfontosabb eredmény, hogy az állami iskolában választható tantárgyként tanulhatják a magyar nyelvet, amennyiben a szülők ezt kérvényezik. A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program Csángóföldre is kiterjed, az oktatási program részeként Lészpeden, Magyarfaluban és Pusztinán épül magyar óvoda.

 

Ukrajnában nincs elegendő kanyaró elleni védőoltás

Ukrajnában nincs elegendő kanyaró elleni védőoltás.  Kárpátalja lakosságának csak 70%-a van beoltva. A megyében az év eleje óta több mint 400 új fertőzöttet regisztráltak, többségük tizenhét év alatti gyermek. A járvány megelőzése érdekében a magyar kormány 2017-ben mintegy 13 000 adag kanyaró elleni oltóanyagot juttatott el a kárpátaljai kórházakba. A Határok nélkül munkatársa a pillanatnyi helyzetről érdeklődött Bíró Erzsébettől, a Kárpátaljai Megyei Egészségügyi Főosztály igazgató-helyettesétől.

 

Hétvégén Görgey Artúr honvédtábornok születésének 200. évfordulójára emlékeztek szülőfalujában

Történelmi adósságot törlesztett a Csemadok kassai és szepsi szervezete, hétvégén Görgey Artúr honvédtábornok születésének 200. évfordulójára emlékeztek szülőfalujában, Toporcon. Az egykor német-magyar szlovák, ma színszlovák település mintegy 800 éven keresztül a Görgeyek birtokában volt, és ma is több épület, kastély, kúria, sírkert őrzi a család emlékét. A megemlékezés főszervezőjét, Köteles Lászlót kérdezte a Határok nélkül munkatársa.

 

A felfüggesztett marosvásárhelyi katolikus iskola diákjai is részt vesznek az Örökségünk őrei - Fogadj örökbe egy műemléket!- című programban

A felfüggesztett marosvásárhelyi katolikus iskola diákjai is részt vesznek az Örökségünk őrei - Fogadj örökbe egy műemléket!- című programban.  A XI. osztály Szem csapata a főtéri, 18. században épült ferences templom megmaradt tornyát fogadta örökbe. A hétvégén mutatták be munkásságukat az érdeklődőknek.

 

A Vajdaságban élő magyar állampolgárok harmadik éve élhetnek a Prosperitati Alapítvány szülőföldön maradást segítő gazdaságfejlesztő támogatásával

A Vajdaságban élő magyar állampolgárok harmadik éve élhetnek a Prosperitati Alapítvány szülőföldön maradást segítő gazdaságfejlesztő támogatásával.  A tartományban élő magyarok közül sokan pályázatok, vagy vállalkozásban kezdtek, vagy a már meglévőt bővítették a nyertes pályázati támogatásból. Az elmúlt 3 év alatt többen kezdtek méhészkedni.